Ζήσης Ψάλλας

Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνιας (WVU) συνέδεσαν το λευκό φως με τη φλεγμονή, τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στους καρδιακούς ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Randy Nelson, ο οποίος προεδρεύει του Τμήματος Νευροεπιστημών στη Σχολή Ιατρικής της WVU, και οι συνεργάτες του, προκάλεσαν καρδιακή ανακοπή σε ζωικά μοντέλα. Προσωρινά διέκοψαν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις ομάδες για να περάσουν τις νύχτες τους -αντίστοιχα- σε αχνό κόκκινο φως, σε αχνό λευκό φως και στο σκοτάδι.

Μετά από επτά νύχτες, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων των ζώων. Η έκθεση στο λευκό φως τη νύχτα είχε κακές επιπτώσεις.

Η καρδιακή ανακοπή ήταν πιο πιθανό να είναι θανατηφόρα για τα ζώα της ομάδας του λευκού φωτός τη νύχτα, ενώ ο ρυθμός θνησιμότητας στην ομάδα του κόκκινου φωτός δεν διέφερε από την ομάδα που παρέμεινε στο σκοτάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπλε φως

Η έκθεση στο λευκό φως τη νύχτα συσχετίστηκε επίσης με θάνατο περισσότερων κυττάρων στον ιππόκαμπο -ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι το κλειδί για τον σχηματισμό της μνήμης. Στην πραγματικότητα, μόνο μια νωθρά φωτισμένη νύχτα ήταν αρκετή για να προκαλέσει περισσότερες προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες -μικροσκοπικές πρωτεΐνες κρίσιμες για τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Αυτό όμως συνέβαινε αν το φως ήταν λευκό. Το κόκκινο φως δεν είχε καμία επίδραση.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως όταν βλέπουμε φως με μεγάλα μήκη κύματος -πχ. το μπλε φως- αυτά τα μεγάλα μήκη ρυθμίζουν το κιρκαδικό ρολόι ακριβώς για 24 ώρες. Το πρόβλημα είναι, ότι εάν βλέπετε μπλε φως τη νύχτα -από τα τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τα φθορίζοντα φώτα- διαταράσσεται το κιρκαδικό σύστημα όλη τη νύχτα. Τα φώτα μας φαίνονται λευκά, αλλά στην πραγματικότητα είναι κυρίως μπλε φως. 

«Είναι σαφές ότι το φως το βράδυ απαιτείται στα δωμάτια των ασθενών μετά από καρδιακή ανακοπή και άλλα σοβαρά επεισόδια υγείας», δήλωσε η Laura Fonken, επίκουρη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas, στο Austin. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μια σχετικά απλή μετατόπιση -αλλάζοντας το χρώμα του φωτός από το ευρύ φάσμα του λευκού σε ένα κόκκινο χρώμα- ωφελεί τα αποτελέσματα σε ένα ζωικό μοντέλο καρδιακής ανακοπής. Αν αυτό συμβαίνει επίσης σε κλινικούς πληθυσμούς, τότε είναι σημαντικό».

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Experimental Neurology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης