Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που εκφοβίζονται κατά την εργασία τους ή βιώνουν βία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη για αυτή τη σύνδεση, η οποία δημοσιεύεται στο European Heart Journal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση σε εκφοβισμό και βία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, που με τη σειρά του οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση τροφής και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλΗ Tianwei Xu, εκ των συγγραφέων της μελέτης είπε: «Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ εκφοβισμού ή βίας στη δουλειά και καρδιαγγειακής νόσου, τότε η κατάργηση του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας θα σήμαινε ότι μπορούμε να αποφύγουμε το 5% όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ με την εξάλειψη της βίας στη δουλειά θα αποφευχθεί πάνω από το 3% όλων των περιπτώσεων».

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 79.201 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στη Δανία και τη Σουηδία, ηλικίας 18 έως 65 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μελέτες που ξεκίνησαν από το 1995 έως το 2011. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τον εκφοβισμό και τη βία στο χώρο εργασίας και πόσο συχνά έζησαν κάθε ένα από αυτά. Πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των καρδιαγγειακών επειδοσίων και θανάτων ελήφθησαν από τα εθνικά μητρώα.

Η Xu και οι συνάδελφοί της έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή νόσο, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι ψυχικές διαταραχές και άλλες συνθήκες υγείας, η αλλαγή εργασίας και το επάγγελμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 9% των συμμετεχόντων ανέφερε εκφοβισμό κατά την εργασία και το 13% βιαιοπραγίες ή απειλές βίας, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη χώρα γέννησης, την οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν βιώσει εκφοβισμό ή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας είχαν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 59% και 25% αντίστοιχα, σε σχέση με τα άτομα που δεν εκτέθηκαν σε εκφοβισμό ή βία. Όσο περισσότερος ήταν ο εκφοβισμός ή η βία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Το στρες και η αρτηριακή πίεση

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν βιώσει εκφοβισμό, οι άνθρωποι που ανέφεραν συχνό μπούλινγκ (σχεδόν καθημερινά) τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 120% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι εκτέθηκαν συχνότερα στη βία στο χώρο εργασίας είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου (αλλά δεν βρέθηκε σ’ αυτούς αντίστοιχη αύξηση των καρδιακών παθήσεων).

Η επίδραση του εκφοβισμού και της βίας στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό είναι συγκρίσιμη με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διερευνούν σήμερα ποιοι μηχανισμοί μπορεί να εμπλέκονται στην αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα που αντιμετωπίζουν εκφοβισμό στο χώρο εργασίας ή βία. Πιστεύουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να εμπλέκεται καθώς είναι ήδη γνωστό ότι το σοβαρό στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η έκθεση σε εκφοβισμό και βία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, που με τη σειρά του οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση τροφής και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται μεταβολές στον μεταβολισμό που προκαλούνται από το άγχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης