Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο G. Karl Snæbjörnsson, Ιατρός, Σύμβουλος στην Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ήταν ένας από τους ομιλητές στο «2nd Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy» που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και στο οποίο προέκυψαν σημαντικά πορίσματα αλλά και παραινέσεις για τους Έλληνες καπνιστές και την ελληνική Πολιτεία.

Το zougla.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ισλανδό γιατρό, ο οποίος μας εξήγησε το… σκανδιναβικό θαύμα: Το κάπνισμα στη χώρα του έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αφού μόλις το 1% καπνίζει σε διάφορες ηλικιακές ομάδες!

Πρόκειται για μια μείωση-παγκόσμιο ρεκόρ, η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού, στην ευρεία χρήση και προώθηση των εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων, του υγρού καπνού (σνους) και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο G. Karl Snæbjörnsson δηλώνει πάντως σε όλους τους τόνους… σοκαρισμένος από τη χώρα μας, που τη λατρεύει, για το γεγονός ότι αν και είμαστε πρωταθλητές στα ποσοστά των καπνιστών, αρνούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των βόρειων χωρών και να σώσουμε χιλιάδες ζωές.

«Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι αυτή δεν είναι η χώρα που περίμενα, ανακαλύψατε τη Δημοκρατία, 400 χρόνια πριν τον Χριστό, αυτό που γίνεται όμως με τα εναλλακτικά του τσιγάρου προϊόντα είναι αποσιώπηση! Είμαι σοκαρισμένος που οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ στέκονται εμπόδιο και δεν δίνουν στους καπνιστές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να σωθούν. Σας παρακαλώ αλλάξτε το αυτό», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον φακό του zougla.gr.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

Η νικοτίνη είναι το “εργαλείο” για τη διακοπή του καπνίσματος

Στον φακό του zougla.gr μίλησε και ο Jacques Le Houezec, Σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Καπνίσματος στη Ρεν της Γαλλίας, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ο Γάλλος επιστήμονας έχει εκπονήσει πολλές έρευνες σχετικά με τη νικοτίνη και στο συνέδριο επανέλαβε αυτό που έγινε γνωστό ευρέως μόλις τα τελευταία χρόνια: Η νικοτίνη προκαλεί τον εθισμό στο κάπνισμα, η καύση όμως είναι αυτή που σκοτώνει και προκαλεί τις παθήσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«Η νικοτίνη δεν είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την καφεΐνη, επιφέρει την ίδια συνέπεια στον οργανισμό, είναι ψυχο-διεγερτικό και δεν προκαλεί αρρώστιες ή προβλήματα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τη νικοτίνη κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι για περισσότερα από 30 χρόνια λέγαμε στους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα και κατηγορούσαμε τη νικοτίνη.

»Η νικοτίνη είναι υπεύθυνη για τον εθισμό, αλλά όχι για τις αρρώστιες. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τη χρήση προϊόντων μειωμένης βλάβης με νικοτίνη ώστε να διακόψουν το κάπνισμα, όπως και τις θεραπείες νικοτίνης. Οι καπνιστές είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, η νικοτίνη είναι το εργαλείο για να το κόψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στον φακό του zougla.gr. 

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι επιστήμονες έχουν ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης