Επιμέλεια: Θάνος Ξυδόπουλος

Για να επιτύχετε στην απώλεια βάρους πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το σώμα δεν ρυθμίζει από μόνο του αποτελεσματικά το βάρος του μέσα στα όρια που θεωρούνται φυσιολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη φάνηκε ότι η υπερκατανάλωση στο 150% των απαιτούμενων ημερήσιων θερμίδων δεν άλλαξε την όρεξη των συμμετεχόντων. Αυτό έδειξε η μέτρηση συγκεκριμένων ορμονών που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την όρεξη, καθώς και τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής των συμμετεχόντων την επόμενη μέρα. Τα ευρήματα έδειξαν πως ο οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί για να υπολογίσει αυτές τις πρόσθετες θερμίδες.

Η συνειδητοποίηση της πρόσληψης θερμίδων είναι σημαντική επειδή οι σύντομες περίοδοι τυχαίας υπερκατανάλωσης μπορούν να είναι αρκετές για να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Πράγματι, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις του σωματικού βάρους κατά την εορταστική περίοδο διατηρούνται καθόλη τη διάρκεια του υπολοίπου του έτους. Και μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για τις ετήσιες αυξήσεις του σωματικού βάρους. Ομοίως, η υπερκατανάλωση σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί εύκολα να ακυρώσει μια αυστηρή διατροφή που διατηρείται τις καθημερινές.

Η υπερκατανάλωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η κατανόηση του πόσο εύκολα μπορεί κανείς να πάρει παραπανίσιες θερμίδες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί το αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα, η γνώση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με μεγαλύτερη συνείδηση ​​των διαιτητικών επιλογών. 

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση της δίαιτας που επιλέγετε, είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιος βαθμός ευελιξίας. Ίσως, για παράδειγμα, να προσκληθείτε να παρευρεθείτε σε ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο για μια ειδική περίσταση ή να γιορτάσετε τις διακοπές σας με πρόσθετο φαγητό. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας για να αποφύγετε ή να αντισταθμίσετε την τυχόν υπερκατανάλωση, π.χ. με μεγαλύτερη προσοχή στις επιλογές τροφίμων τις ημέρες πριν ή μετά από μια τέτοια περίσταση ή αυξάνοντας τα επίπεδα άσκησής σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν υπερβολές.

Τελικά δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα σήματα ανατροφοδότησης από το σώμα μας για να ανιχνεύσουμε τα επίπεδα πρόσληψης θερμίδων. Αντ’ αυτού, η συνειδητή παρακολούθηση της διατροφής και των συμπεριφορών του τρόπου ζωής είναι επαρκής για να αντιμετωπίσουμε τη φυσική προκατάληψη του σώματος για πρόσθεση κιλών.

Εκτιμώντας την ανάγκη για συνειδητή παρακολούθηση, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους επιθυμητούς στόχους απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Πηγή: The Conversation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης