Το σελήνιο είναι ένα σπουδαίο ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την παραγωγή της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, ενός σημαντικότατου ενζύμου που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας.

Το σελήνιο υπάρχει στο κρέας, το ψάρι, το σιτάρι και το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα αυγά, τη σόγια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το alfalfa το kelp κ.λ.π, η περιεκτικότητα όμως των τροφών σε σελήνιο ποικίλει πάρα πολύ, ανάλογα με το έδαφος από το οποίο προέρχονται. Έτσι, εδάφη πλούσια σε σελήνιο δίνουν τροφές πλούσιες στο ιχνοστοιχείο αυτό, ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε εδάφη φτωχά σε σελήνιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για την υγεία των κατοίκων μιας περιοχής, δεδομένης της μεγάλης σημασίας του σεληνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, τα εδάφη των ΝΔ Ηνωμένων Πολιτειών περιέχουν το χαμηλότερο επίπεδο σεληνίου σε όλες της Η ΠΑ. Ακριβώς, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλες της ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι το γάλα της θηλάζουσας γυναίκας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σελήνιο (1,5-2mcg/100g), προφανώς όμως καλύπτει τις ανάγκες των βρεφών. Το αγελαδινό γάλα όμως, όντας 5-6 φορές φτωχότερο σε σελήνιο, ενδέχεται να συμβάλλει στη δημιουργία ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και στην ευκολότερη προσβολή του βρέφους από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Παρ’ όλη την εξαιρετική σημασία του σεληνίου, το οποίο η εναλλακτική ιατρική το χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες, ο FDA το αναγνώρισε μόλις το 1990 σαν ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο ιχνοστοιχείο..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης