Ζήσης Ψάλλας

Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων παντζαριών ή διαιτητικών νιτρικών αλάτων στα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη σε τρωκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υψηλή κατανάλωση νατρίου και η ανεπαρκής ποσότητα καλίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί εδώ και πολύ καιρό έχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους όχι μόνο να τρώνε λιγότερο αλάτι αλλά να τρώνε επίσης περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο που μειώνουν τις επιδράσεις του νατρίου στην καρδιαγγειακή υγεία.

«Έχουμε αυτές τις ενημερωτικές εκστρατείες εδώ και χρόνια, αλλά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν περισσότερο κάλιο και η πρόσληψη αλατιού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από τους υπερτασικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Theodore Kurtz, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νιτρικά άλατα

Για τη μελέτη, αρουραίοι ευαίσθητοι σε αλάτι κατανάλωναν συγχρόνως αλάτι και μικρές ποσότητες χυμού παντζαριών ή διαιτητικών νιτρικών αλάτων που βρίσκονται σε ρίζες και φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, το μαρούλι και το σέλινο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο χυμός παντζαριού όσο και το συμπλήρωμα νιτρικών αλάτων ήταν πάνω από 100 φορές πιο ισχυρά από το κάλιο στην προστασία των αρουραίων από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι.

Εάν τα αποτελέσματα ισχύουν και στους ανθρώπους, ίσως πρόκειται για μια μέθοδο μείωσης της υψηλής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι, προσθέτοντας ένα συμπύκνωμα νιτρικού άλατος σε ορισμένα αλμυρά τρόφιμα, ανέφερε ο Kurtz.

Οι ερευνητές προτείνουν οι κατασκευαστές προϊόντων με πολύ αλάτι όπως οι διάφορες σάλτσες θα μπορούσαν να προσθέσουν μια πολύ μικρή ποσότητα ενός εκχυλίσματος λαχανικού πλούσιου σε νιτρικά άλατα ως μέσο προστασίας  από την υπέρταση που προκαλείται από το αλάτι χωρίς να χρειάζεται να μειωθεί το αλάτι στο προϊόν ή να αλλάξει η γεύση του.

«Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη η οποία θα μπορούσε να έχει αξία στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας νατρίου που συμβάλλει στην κλιμακούμενη αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου παγκοσμίως», δήλωσε ο Stephen Juraschek, από το ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης