Οι συστάσεις διατροφής, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά πλέον αναφέρονται στον έλεγχο ή και στον περιορισμό της πρόσληψης ολικού και κορεσμένου λίπους, αλλά και χοληστερόλης από πηγές όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο αλλά και τα πλήρη γαλακτοκομικά, με σκοπό τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά είναι μία ομάδα τροφίμων που πρέπει να εντάσσεται στο καθημερινό διαιτολόγιό μας, καθώς μας εξασφαλίζουν σημαντική ποσότητα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για την υγεία, όπως το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και βιταμίνες όπως π.χ. βιταμίνη Α και βιταμίνες τους συμπλέγματος Β. Το γεγονός, αυτό, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων στην έξυπνη λύση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυρί) χαμηλών σε λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια γαλακτοκομικά χαρακτηρίζονται χαμηλά σε λιπαρά ή light;
Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό N°1924/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ισχυρισμός “light” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα τρόφιμο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το 30% ενός θρεπτικού συστατικού σε σύγκριση με το κανονικό προϊόν, συνεπώς ένα γαλακτοκομικό προϊόν που χαρακτηρίζεται ως «light» θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με ένα γαλακτοκομικό προϊόν πλήρες σε λιπαρά. Το light γάλα κυκλοφορεί ως ημιαποβουτυρωμένο (1-2% λιπαρά) και αποβουτυρωμένο (0% λιπαρά), το light γιαούρτι συναντάται συνήθως με 0%, 1% και 2% λιπαρά αντίστοιχα, ενώ τα τυριά μειωμένων λιπαρών ποικίλουν σε περιεκτικότητα σε λίπος (π.χ. 2,2%, 8%, 14%), κυρίως ανάλογα με το είδος τους (σκληρό, μαλακό, τυρί κρέμα κλπ).

Τυρί μειωμένων λιπαρών … στο μικροσκόπιο
Το τυρί μειωμένων λιπαρών, όταν αντικαθιστά την πλήρη εκδοχή του σε λιπαρά, συμβάλλει στη μείωση των συνολικά προσλαμβανόμενων θερμίδων, του ολικού και κορεσμένου λίπους και της χοληστερόλης. Παράλληλα, τα τυριά μειωμένων λιπαρών μας παρέχουν τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του τυριού, όπως τα μέταλλα και τις βιταμίνες, αναλλοίωτα, προσφέροντάς μας έτσι το υψηλό του θρεπτικό περιεχόμενο σε πιο «φιλική» για την υγεία μας εκδοχή. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά με καλύτερους δείκτες υγείας.

Σύμμαχος στον έλεγχο του βάρους: Τα light γαλακτοκομικά όπως το τυρί μειωμένων λιπαρών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης και στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Κι αυτό χάρις το διατροφικό τους προφίλ δηλαδή τη μειωμένη περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα και ολικά λίπη σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, οι οποίες φαίνεται να συμβάλουν στην προαγωγή του αισθήματος του κορεσμού. Παράλληλα, η κατανάλωση light γαλακτοκομικών έχει συσχετισθεί, σε μελέτες, με ρύθμιση του σωματικού βάρους αλλά και με μειωμένη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

…και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, γιαούρτι) αποτελεί βασικό στοιχείο μιας διατροφής που στοχεύει στην καλή υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, σε πρόσφατο επανέλεγχο (follow-up) της μελέτης PREDIMED που πραγματοποιήθηκε σε 2290 ηλικιωμένα άτομα, προέκυψε μία ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης light γαλακτοκομικών και της συστολικής πίεσης, γεγονός που υποδεικνύει την πιθανή προστατευτική δράση των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών κατά της υπέρτασης σε ηλικιωμένα άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατροφικό σχήμα που συστήνεται σε άτομα με υπέρταση, η λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) περιλαμβάνει στις βασικές οδηγίες της την κατανάλωση 2-3 μερίδων άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση. Θυμηθείτε: μία μερίδα τυριού ισοδυναμεί με 30 γρ ή αλλιώς με ένα σπιρτόκουτο!

Πείτε λοιπόν ναι στα τυριά μειωμένων λιπαρών ενσωματώνοντάς τα μέσα στις συστάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής! Οι πολλές και διαφορετικές επιλογές που συναντούμε πλέον στην αγορά π.χ. cottage, μοτσαρέλα, κίτρινο τυρί του τοστ ή cheddar με μειωμένα λιπαρά, μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων του τυριού στη χαμηλή σε λιπαρά έκδοσή τους αποκτώντας έτσι έναν σύμμαχο στην απόλαυση και την υγεία.

Πηγή: nutrimed.gr
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης