Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Imperial College London ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 48.000 ανθρώπους και αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ενός συγκεκριμένου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, που ονομάζεται καρδιοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι που έχουν φυσικά υψηλό αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία είναι κρίσιμοι για την πήξη του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της αιμορραγίας​Αυτά τα εγκεφαλικά προκαλούνται συνήθως από θρόμβους αίματος που μετακινούνται από την καρδιά στον εγκέφαλο και εμποδίζουν την παροχή αίματος και οξυγόνου. Συνδέονται συχνά με έναν τύπο καρδιακής αρρυθμίας που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Ο Δρ. Dipender Gill, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν απροσδόκητο γιατί ο σίδηρος στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ πιστευόταν ότι ίσχυε το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για πολλές βιολογικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου, ωστόσο μπορεί να πυροδοτήσει το σχηματισμό θρόμβων.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ σιδήρου και εγκεφαλικού επεισοδίου χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται Mendelian Randomization. Χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα από δημόσιες βάσεις δεδομένων, διερεύνησαν στοιχεία για πάνω από 48.000 ανθρώπους προκειμένου να επεξεργαστούν τις επιπτώσεις της γενετικής στα επίπεδα του σιδήρου. Επικεντρώθηκαν σε τρία σημεία του γονιδιώματος, όπου μια διαφορά “γράμματος” στο DNA – που ονομάζεται πολυμορφισμός νουκλεοτιδίου – μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη συγκέντρωση του σιδήρου.

Η έρευνα μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό έδειξε ότι εκείνοι με γενετική προδιάθεση για υψηλότερη συγκέντρωση σιδήρου είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοεμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι επιβάλλεται η επικύρωση των ευρημάτων με περαιτέρω μελέτη.

Τα αιμοπετάλια

«Πρόκειται για ένα εύρημα πρώιμης φάσης και σίγουρα δεν θα συνιστούσαμε οι ασθενείς με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου θα μειώσουν την πρόσληψη σιδήρου, καθώς παίζει πολλούς κρίσιμους ρόλους μέσα στο σώμα», εξήγησε ο Gill. «Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες πρέπει τώρα να εργαστούν για περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τα επίπεδα σιδήρου και τον ρόλο τους στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων γενικότερα».

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν φυσικά υψηλό αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία είναι κρίσιμοι για την πήξη του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της αιμορραγίας, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλούνται από θρόμβους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης