Τα αντιβιοτικά μπορούν να αποβούν θανατηφόρα!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 18:30
Τα αντιβιοτικά μπορούν να αποβούν θανατηφόρα!
Για σκηνές ιατρικής «Αποκάλυψης» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα αντιβιοτικά εξαιτίας της κατάχρησής τους σύντομα θα είναι τόσο αναποτελεσματικά που ένας πονόλαιμος ή ακόμα και μια γρατσουνιά στο γόνατο θα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα!

Τα μικρόβια που προκαλούν τις πιο κοινές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα φάρμακα, οπότε θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, τα φάρμακα που θα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα θα είναι όλο και πιο ακριβά.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι ο κόσμος κατευθύνεται με γρήγορους ρυθμούς στη μετα-αντιβιοτική εποχή, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι «αμυδρές» και η παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων «έχει σχεδόν στερέψει».

«Η μετα-αντιβιοτική εποχή σημαίνει, πρακτικά, το τέλος της Ιατρικής όπως τη γνωρίζουμε» εξήγησε και προσθέτει: «Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα είναι σε αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και στα άλλα μέρη του κόσμου. Γι' αυτό πολύπλοκες ιατρικές πράξεις, όπως αντικατάσταση ισχίου, μεταμοσχεύσεις οργάνων, χημειοθεραπείες κτλ. θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες ή πολύ επικίνδυνες. Επίσης, τα φάρμακα θα είναι πιο ακριβά, πιο τοξικά και θα πρέπει να χορηγούνται για μεγαλύτερη διάρκεια».

Αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις έγιναν στην παρουσίαση βιβλίου του ΠΟΥ σχετικά με το θέμα της μικροβιακής ανθεκτικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 18:32