Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προδιαθέτουν το έντερο για αναπόφευκτες ασθένειες. Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια αλλά μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικόν Science Translational Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Elizabeth Mann, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έδειξε επίσης ότι ουσίες που προέρχονται από φυτικές ίνες εμποδίζουν τις βλάβες του εντέρου λόγω των αντιβιοτικών, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να είναι χρήσιμη όταν λαμβάνεται μαζί με τα αντιβιοτικά.

​Μετά από τα αντιβιοτικά, τα ποντίκια έγιναν πιο ευαίσθητα σε λοιμώξειςΟι επιστήμονες δοκίμασαν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε ποντίκια για να αξιολογήσουν την επίδρασή τους στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Μετά από μια εβδομάδα λήψης αντιβιοτικών, άρχισε μια επιβλαβής ανοσολογική αντίδραση που διήρκεσε τουλάχιστον 2 μήνες, κάτι που αντιστοιχεί με χρόνια στον άνθρωπο, είπαν οι ερευνητές.

Η ανοσολογική αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – αυτά τα λιπαρά προκύπτουν από τη ζύμωση των φυτικών ινών και τρέφουν το έντερο ενώ έχουν και άλλες ευεργετικές δράσεις στο σώμα. Ωστόσο, τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτήν την επιβλαβή ανοσοαπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν συνδέσει τα αντιβιοτικά που δίνονται σε μωρά και σε μικρά παιδιά, όταν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται ακόμα, με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, άσθμα, ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες αργότερα στη ζωή», είπε η Mann. «Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα, ειδικά με την χρονική υστέρηση μεταξύ της λήψης των αντιβιοτικών και της ανάπτυξης ασθένειας αργότερα στη ζωή. Αυτή η μελέτη βοηθά στην εξήγηση του δεσμού μέσω της κατανόησης των βιολογικών διαδικασιών που εμπλέκονται».

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου έχει πολλές αιτίες, αλλά ένας από τους πυροδοτικούς παράγοντες σε πολλούς ανθρώπους είναι οι λοιμώξεις όπως π.χ. από Salmonella ή Ε coli. Μετά από τα αντιβιοτικά, τα ποντίκια έγιναν πιο ευαίσθητα σε αυτούς τους τύπους λοιμώξεων και δεν παρήγαγαν τη σωστή ανοσολογική απάντηση για να εκκαθαρίσουν τη μόλυνση.

Δεν θα εκδηλώσουν ασθένειες όλοι οι ασθενείς που θα πάρουν αντιβιοτικά γιατί για να συμβεί αυτό χρειάζεται και η γενετική προδιάθεση. «Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία για τις βακτηριακές λοιμώξεις», είπε η Mann. «Τα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, είναι άχρηστα στις ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης