Ένα σημαντικό -όχι μόνο αισθητικό αλλά και ιατρικό- πρόβλημα είναι οι σκασμένες φτέρνες. Λόγω διάφορων παραγόντων π.χ. από το κρύο, αυτές «σκάνε» με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν προβλήματα στο περπάτημα λόγω του πόνου που μπορεί να προκληθεί στην περιοχή.

Στο άρθρο αυτό μπορείτε να βρείτε μερικές σπιτικές συνταγές για την περιποίηση των ποδιών σας. Σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε ποτέ την επαρκή ενυδάτωση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνταγή για απολέπιση

Υλικά:

3 κουταλιές χλιαρό μέλι
2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1 αυγό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, αλείφουμε με το μείγμα τα πόδια μας και τα τρίβουμε, επιμένοντας στις σκληρές περιοχές. Τέλος, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα σκουπίζουμε με βαμβακερή πετσέτα.

Για απαλότητα

Υλικά:

2 κουταλιές μαλακό βούτυρο

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει. Πριν κοιμηθούμε αλείφουμε τα πέλματα με αυτό και κάνουμε μασάζ, επιμένοντας στις προβληματικές περιοχές. Έπειτα, φοράμε βαμβακερά καλτσάκια και το αφήνουμε όλο το βράδυ.

Ποδόλουτρο με μέλι

Σε 4,5 λίτρα νερό προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μέλι. Αφήνουμε τα πόδια μας να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Αν είναι πολύ ξηρά τα αφήνουμε για περισσότερη ώρα. Στη συνέχεια βάζουμε ενυδατική κρέμα.

Ποδόλουτρο με ξύδι

Σε ένα μείγμα από ζεστό νερό βάζουμε λίγη ποσότητα σαπουνιού και άσπρο ξύδι και μουλιάζουμε τα πόδια μας μέχρι να κρυώσει το νερό. Βοηθά να μαλακώσουν οι φτέρνες. Ύστερα ξεπλένουμε.

Ενυδάτωση με βαζελίνη

Βρέχουμε καλά τις φτέρνες με νερό και απλώνουμε βαζελίνη, χωρίς να τις σκουπίζουμε. Βάζουμε νάϋλον σακουλάκι και κοιμόμαστε όλο το βράδυ με αυτό.

Υπάρχουν και άλλες σπιτικές συνταγές που μπορούν να βοηθήσουν.

Συνταγή με μπανάνα

Λιώνουμε ώριμες μπανάνες μέχρι να γίνουν πάστα και τις απλώνουμε στις σκασμένες φτέρνες μας. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά και ξεπλένουμε με νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε μέρα και σύντομα θα δούμε βελτίωση.

Βαζελίνη και χυμός λεμονιού

Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τις φτέρνες μας. Όταν θα είναι απολύτως καθαρές, βυθίζουμε σε ζεστό νερό τα πόδια μας για περίπου 15-20 λεπτά. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε 1 κουταλάκι βαζελίνη και το χυμό ενός λεμονιού. Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τις προβληματικές περιοχές μέχρι να απορροφηθεί από το δέρμα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το μείγμα στην περιοχή πριν πάμε για ύπνο φορώντας ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες, καθώς αυτές παγιδεύουν τη θερμότητα του σώματος και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του μείγματος. Ξεπλένουμε το πρωί.

Ελαιόλαδο

Είναι ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους για απαλές φτέρνες. Βρέχουμε ένα κομμάτι βαμβάκι και κάνουμε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου 10-15 λεπτά. Φοράμε ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες και ξεπλένουμε μετά από μία ώρα.

Δοκιμάστε κάποιο από τα παραπάνω και σε μικρό χρονικό διάστημα θα δείτε τις φτέρνες σας να αποκτούν και πάλι απαλή υφή.

ΠΗΓΗ: athletes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης