Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maine των ΗΠΑ πιστεύουν ότι, ορισμένα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών, όπως είναι το μαγνήσιο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην αποτροπή της απώλειας μνήμης, ενώ είναι σε θέση να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία, αλλά και την υπέρταση, αρκεί να μην περιέχουν πολλά λιπαρά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Dairy, έδειξε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τουλάχιστον πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ή έπιναν σπάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 972 ανθρώπους, ηλικίας από 23 έως 98 ετών, να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, περιλαμβανομένης και της συχνότητας κατανάλωσης γαλακτοκομικών ειδών, έστω και εάν αυτό αφορούσε μερικές σταγόνες γάλακτος στον καφέ ή το τσάι τους.

Στη συνέχεια τα άτομα αυτά, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σειρά δοκιμών ώστε να ελεγχθεί η συγκέντρωσή τους, η μνήμη τους και η ικανότητα μάθησής τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «τα νέα συμπεράσματα για τα οφέλη του γάλακτος και των παραγώγων του, αποτελούν απλά ακόμη έναν λόγο για να ξεκινά ένας άνθρωπος την ημέρα του με ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης