Σε δεκαετή κλινική μελέτη που έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Αριζόνας με επικεφαλής τον Dr Larry Clark, δόθηκαν 200mcg σεληνίου σε 1312, κυρίως ηλικιωμένα, άτομα με προϊστορία καρκίνου του δέρματος.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί αν το σελήνιο θα μπορούσε να προλάβει την επανεμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ως προς το σκέλος αυτό η μελέτη έδωσε απογοητευτικά αποτελέσματα, αφού τόσο η ομάδα που πήρε το σελήνιο, όσο και η ομάδα που πήρε το placebo είχαν περίπου τα ίδια ποσοστά επανεμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν όμως οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα στατιστικά στοιχεία διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ομάδα που λάμβανε το σελήνιο παρουσίασε μειωμένο ποσοστό απειλητικών για τη ζωή καρκίνων κατά 37%, ενώ το συνολικό ποσοστό θανάτων ήταν κατά 52% μειωμένο στην ομάδα του σεληνίου, σε σχέση με την ομάδα placebo.

Ειδικότερα, η ομάδα που έπαιρνε σελήνιο παρουσίασε 46% λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων, 62% λιγότερους καρκίνους του παχέος εντέρου, 67% λιγότερους καρκίνους του οισοφάγου και 72% λιγότερους καρκίνους του προστάτη (JAMA, 1996,276:1957-1963)

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν το Νοέμβριο του 1997, όταν το Διεθνές Επιδημιολογικό Ινστιτούτο δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας μελέτης για την αποτελεσματικότητα των βιταμινικών και μεταλλικών συμπληρωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μεγάλη αυτή έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 30.000 άτομα, η λήψη σεληνίου μαζί με βιταμίνη Ε μειώνει αισθητά, τόσο τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου, όσο και τους θανάτους από καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν 200mcg σεληνίου για 4 χρόνια παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα ποσοστά πρωτογενούς καρκίνου του ήπατος, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν λάμβανε το σελήνιο.

Οι παραπάνω, καθώς και άλλες μελέτες, κάνουν μερικούς ερευνητές να υποθέτουν ότι ο ρόλος του σεληνίου είναι κατά κύριο λόγο προληπτικός, κι ότι από τη στιγμή που εμφανιστεί ο καρκίνος το σελήνιο δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του, ίσως όμως μπορεί να την επιβραδύνει.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης