Είναι διαπιστωμένο ότι οι πάσχοντες από AIDS έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί με βεβαιότητα ακόμη είναι αν η ανεπάρκεια σεληνίου είναι το αποτέλεσμα της ασθένειας ή αν, αντίθετα, η ασθένεια είναι (και σε κάποιο βαθμό;) το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας σεληνίου.

Ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου της Γεωργίας, ΗΠΑ, Ethan Taylor ανέπτυξε πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία είναι η ανεπάρκεια
σεληνίου που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS. Το γεγονός ότι η ασθένεια έχει τόσο μεγάλη διάδοση και προκαλεί τόσους θανάτους σε χώρες όπου η ανεπαρκής διατροφή είναι ενδημικό φαινόμενο, όπως ορισμένες αφρικανικές χώρες, φαίνεται να ευνοεί τη θεωρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Τέυλορ παραθέτει, προς επίρρωση της θεωρίας του, τα εξής αξιοπρόσεκτα γεγονότα:
– Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και, μάλιστα, ενισχύει τα Τ-κύτταρα και τη δράση της ιντερλευκίνης 2(ΙΙ_-2), μιας φυσικής ανοσοδιεγερτικής ουσίας που θεωρείται σαν υποψήφιος θεραπευτικός παράγων για το AIDS.

– Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένοι ιοί, που υπό κανονικές συνθήκες είναι αδρανείς, γίνονται παθογενείς σε συνθήκες ανεπάρκειας σεληνίου.
– Ο ιός του AIDS δεν αναπαράγεται με την ίδια ταχύτητα σε όλους τους προσβληθέντες,
αλλά υπάρχουν όλες οι διαβαθμίσεις, από την ταχύτατη, έως την βραδύτατη αναπαραγωγή. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι οι πλέον βαριά προσβεβλημένοι έχουν κάποιο ελάττωμα στην αντιοξειδωτική τους άμυνα, δεδομένου ότι, όπως έχει αποδειχθεί, ο ιός αναπαράγεται ταχύτερα σε συνθήκες οξειδωτικού στρες. Εδώ, ακριβώς, μπορεί να έλθει
σε βοήθεια το σελήνιο και, ενδεχομένως, και αρκετά άλλα αντιοξειδωτικά.
– Πειράματα in vitro (σε δοκιμαστικούς σωλήνες) έδειξαν ότι το σελήνιο εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού του AIDS.

Αν τελικά η θεωρία αυτή επαληθευθεί από το χρόνο και τις μελλοντικές έρευνες είναι αυτονόητο ότι το σελήνιο θα αποκτήσει εξαιρετική σημασία, όσον αφορά την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του AIDS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης