Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη χρήση φωσφορικού άλατος σε κατεψυγμένο κρέας, που χρησιμοποιείται για το γνωστό σε όλους γύρο και το ντονέρ. Την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για το τέλος των δύο εδεσμάτων, πηγές από την ΕΕ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία.

Το θέμα προέκυψε από τις ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, η οποία σε δημοσίευμά της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ο γύρος και το ντονέρ θα περάσουν από τη μηχανή του κιμά!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη η Επιτροπή για την Υγεία του ΕΚ αντιτάχθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί τα κατεψυγμένα παρασκευάσματα κρέατος τέτοιου τύπου να περιέχουν προσθετικό φωσφορικού άλατος. Το συγκεκριμένο προσθετικό επιτρέπεται να υπάρχει στο φρέσκο κρέας, αλλά δεν υπάρχει σαφής οδηγία για τη χρήση του σε κατεψυγμένο κρέας που χρησιμοποιείται για γύρο ή ντονέρ.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι» που σχετίζονται με τη χρήση του φωσφορικού άλατος, σύμφωνα και με επιστημονική έρευνα του 2012, που συνέδεσε το συγκεκριμένο προσθετικό με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση μέχρι το τέλος του έτους και αν η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορριφθεί κατά πλειοψηφία, ένας νέος νόμος θα πρέπει να γραφτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στα παρασκευάσματα κατεψυγμένου γύρου και ντονέρ σαν ένα μέσο κατακράτησης νερού και γεύσης για το κρέας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι όσο και αν φαίνεται ότι το θέμα είναι ασήμαντο, 110.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία συνδέονται με αυτά τα εδέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 500.000 τόνους ντονέρ που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθημερινά, το 80% παράγεται στη Γερμανία και το περισσότερο από αυτό φτάνει στα μαγαζιά κατεψυγμένο.

Γερμανίδα πολιτικός που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) τόνισε πάντως ότι: «Προς το παρόν δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το κατεψυγμένο κρέας και φυσικά δεν απειλούνται θέσεις εργασίας».

Μένει να αποδειχθεί αν η υπόθεση επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, που μάλλον παρακολουθούν τις εξελίξεις με κάποια… αγωνία.

Πηγή: The Local

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης