«Ρεκόρ» κατανάλωσης αντιβιοτικών παρουσιάζει η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστό ανθεκτικών μικροβίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, ένας στους τρεις Έλληνες αγοράζει και καταναλώνει αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών», αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Μοναδική λύση που απομένει είναι η μείωση των «άχρηστων» αντιβιοτικών, αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ειδικοί επιστήμονες με αφορμή την έναρξη πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Το θέμα της εκστρατείας είναι «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», ενώ το μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες είναι λιγότερα αντιβιοτικά – περισσότερα εμβόλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης