Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ και συνεργάτες τους από την Ταϊλάνδη δείχνει ότι ένα ευεργετικό βακτήριο που απαντάται σε προβιοτικά συμπληρώματα βοηθάει να εξαλειφθεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Bacillus χορηγούμενος κάθε δύο ημέρες εξάλειψε τον S. aureus στα έντερα των ποντικώνΟι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο προκαλούν δεκάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus, ή MRSA, είναι γνωστός σε πολλούς ανθρώπους ως αιτία σοβαρής ασθένειας. Λιγότερο γνωστό είναι ότι ο S. aureus συχνά μπορεί να ζει στη μύτη ή στο έντερο χωρίς να προκαλεί κακό. Ωστόσο, αν το φράγμα του δέρματος σπάσει ή το ανοσοποιητικό σύστημα υποβαθμιστεί, μπορεί να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις. Ένας τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι η εξάλειψη του αποικισμού του S. aureus. Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές είναι αμφιλεγόμενες επειδή απαιτούν σημαντικές ποσότητες τοπικών αντιβιοτικών και έχουν περιορισμένη επιτυχία.

Επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH, διαπίστωσαν απροσδόκητα ότι τα βακτηρίδια Bacillus παρεμπόδιζαν τον S. aureus να αναπτυχθεί στο έντερο και στη μύτη υγιών ατόμων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μελέτης ποντικών, εντόπισαν πώς συμβαίνει αυτό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mahidol και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Rajamangala στην Ταϊλάνδη συνεργάστηκαν στη μελέτη.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή. Το έδαφος είναι πλούσιο με βακτήρια, κάποια επιβλαβή, κάποια ευεργετικά. Τα Bacillus που σχηματίζουν σπόρια, είναι ευεργετικά βακτήρια και γι’ αυτό διατίθενται στην αγορά ως προβιοτικά. Είναι σταθερά στη θερμότητα και είναι σε θέση να επιβιώσουν στη διέλευση μέσω του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου και να εγκατασταθούν στο έντερο όπου προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Συνήθως απορροφώνται με τα λαχανικά που τρώμε. Τα είδη που συνηθέστερα υπάρχουν στα προβιοτικά σκευάσματα είναι τα: Βacillus subtilis, Βacillus clausii, Βacillus cereus, Bacillus coagulans (Lactobacillus sporogenes) και Bacillus licheniformis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα προβιοτικά συχνά συνιστώνται ως συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας», δήλωσε ο διευθυντής του NIAID Anthony Fauci. «Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που περιγράφουν με ακρίβεια πώς μπορούν να λειτουργήσουν για να προσφέρουν οφέλη».

Εξάλειψη του MRSA

Οι επιστήμονες περιέλαβαν 200 εθελοντές από την αγροτική Ταϊλάνδη για τη μελέτη τους. Αναλύθηκαν αρχικά δείγματα κοπράνων από κάθε συμμετέχοντα για βακτήρια συσχετισμένα με την απουσία S. aureus. Βρήκαν 101 θετικά δείγματα για Bacillus, κυρίως Β. Subtilis. Οι επιστήμονες έκαναν δειγματοληψία των 200 ατόμων για τον S. aureus στο έντερο (25 θετικά) και τη μύτη (26 θετικά). Εντυπωσιακά, δεν βρήκαν S. aureus σε κανένα από τα δείγματα όπου ήταν παρών ο Bacillus.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αποίκισαν το έντερο των ποντικών με S. aureus και τα τροφοδότησαν με σπόρια Β. Subtilis για να μιμηθούν την προβιοτική πρόσληψη. Ο Bacillus χορηγούμενος κάθε δύο ημέρες εξάλειψε τον S. aureus στα έντερα των ποντικών. Επίσης κατέγραψαν τον μηχανισμό μέσω του οποίου συμβαίνει αυτό.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εξετάσουν τώρα εάν ένα προβιοτικό προϊόν που περιέχει μόνο B. subtilis μπορεί να εξαλείψει τον S. aureus στους ανθρώπους.

Ο Michael Otto, επικεφαλής ερευνητής του NIAID, ανέφερε: «Σε τελική ανάλυση, ελπίζουμε να προσδιορίσουμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό προβιοτικό σχήμα για τη μείωση των ποσοστών μόλυνσης από τον MRSA στα νοσοκομεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης