Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού βρίσκονται οι Ιταλοί επιστήμονες. Εκτός από την ανάπτυξη εμβολίου από την ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReiThera, όπου η διαδικασία βρίσκεται στην 3η φάση δοκιμών και τρέχει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης, τώρα το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, σε συνεργασία με την εταιρεία Nextbiomics, αναπτύσσει ουσία η οποία θα χορηγείται από το στόμα, με σκοπό να καταπολεμά την λοίμωξη από Covid-19.

Οι επιστήμονες της Nextbiomics μιλούν για «ένα σκεύμασμα το οποίο μπορεί να χορηγείται σε υγρή μορφή ή σε χάπι» και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Μάλιστα καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης δηλώνουν πως «ξεκίνησε η επανάσταση στον φαρμακευτικό τομέα διότι αναπτύσσουν το πρώτο σκεύασμα κατά του κορωνοϊού το οποίο θα χορηγείται από το στόμα, χωρίς ένεση, με σκοπό να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το συμβατικό εμβόλιο, δηλαδή θα προστατεύει από τον Covid-19».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Nextbiomics είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη προβιοτικών επόμενης γενιάς και στην οποία εργάζονται μεταξύ άλλων και επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νάπολης «Federico II».

Τζιοβάνι Σαρνέλι«Το σκεύασμα διεγείρει την ανοσοαπόκριση έναντι της πρωτεΐνης Spike που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα, αλλά διαφέρει από τα εμβόλια που ξέρουμε έως τώρα επειδή χρησιμοποιείται ως φορέας ένα προβιοτικό βακτήριο, το “Escherichia Coli Nissle 1917”, που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και διατίθεται ευρέως» εξηγεί ο Τζιοβάνι Σαρνέλι, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο «Federico II» και διευθύνων σύμβουλος της Nextbiomics.

«Αυτό το σκεύασμα διαφέρει από όλα τα άλλα επειδή δεν είναι ενέσιμο και δεν χρησιμοποιείται σ’ αυτό ιικός φορέας, όπως αδενοϊός, αλλά με αυτό  εκμεταλλευόμαστε την ικανότητα του προβιοτικού για τη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης» προσθέτει.

«Τα προκλινικά δεδομένα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια δείχνουν ότι η χορήγηση του σκευάσματος για 5 ημέρες την εβδομάδα, σε σύνολο 17 εβδομάδων, είχε αποτέλεσμα να διεγείρεται σημαντικά η ανοσοαπόκριση, με την παραγωγή αντισωμάτων IgM και IgG, χωρίς να καταγράφονται παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες» λέει ο Τζουζέπε Εσπόζιτο, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, επιστημονικός διευθυντής και συνιδρυτής της Nextbiomics.

«Ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έχει προκύψει από τις έρευνες είναι η ικανότητα του σκευάσματος να διεγείρει την ανοσοσφαιρίνη τύπου Α, ένα αντίσωμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του βλεννογόνου του εντέρου και των βρόγχων και το οποίο εγγυάται περαιτέρω προστασία έναντι της μόλυνσης από Covid-19» προσθέτει.

Η είδηση της ανακάλυψης αυτής δεν περνά απαρατήρητη στον φαρμακευτικό κλάδο, με αρκετές εταιρείες -όπως λένε οι Ιταλοί- να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουν τα δεδομένα, αλλά και να εξετάσουν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφεύρεση αυτή για την ανάπτυξη νέων όπλων κατά του Covid-19.

«Εκτός από άλλα προβιοτικά νέας γενιάς που έχουν ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την ομάδα μας, η ανακάλυψη αυτή μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τη γραμμή ανάπτυξης για την κυκλοφορία ετήσιων σκευασμάτων ευρέος φάσματος για τις μεταλλάξεις του Covid-19 που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν» επισημαίνει από την πλευρά του ο Βάλτερ Σανσεβερίνο, διευθύνων σύμβουλος της Sequentia Biotech και συνιδρυτής της Nextbiomics.

Σημειώνεται πως το προβιοτικό αυτό, όπως λένε οι ιταλοί επιστήμονες,  αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί ένα φάρμακο για τη θεραπεία διάφορων δυσλειτουργιών του εντερικού σωλήνα, αλλά τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Biomedical Engineering» και διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, άλλαξαν τα δεδομένα. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η χρήση του γενετικά τροποποιημένου προβιοτικού βακτηριδίου E. Coli Nissle είναι απαραίτητη για τη μείωση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης