Ζήσης Ψάλλας

Επιστήμονες από το University of Kent έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η περιεκτικότητα ορισμένων φυτών σε βιταμίνες ώστε να γίνουν πιο ολοκληρωμένες οι χορτοφαγικές δίαιτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Β12 (γνωστή ως κοβαλαμίνη) είναι μια βασική βιταμίνη αλλά οι χορτοφάγοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκειά της καθώς τα φυτά δεν δημιουργούν ούτε χρειάζονται αυτή τη θρεπτική ουσία.

​Οι ερευνητές δημιούργησαν κάρδαμο με αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης Β12Αλλά τώρα μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Warren της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του University of Kent, έδειξαν ότι το κάρδαμο μπορεί να απορροφήσει την κοβαλαμίνη.

Η ποσότητα της Β12 που απορροφάται από το κάρδαμο εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης που υπάρχει στο βοηθητικό μέσο ανάπτυξης. Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την απορρόφηση της Β12 δείχνοντας ότι η θρεπτική ουσία καταλήγει στα φύλλα του φυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρατήρηση ότι ορισμένα φυτά είναι ικανά να απορροφήσουν την Β12 είναι σημαντική καθώς αυτά τα φυτά, εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υπερνίκηση των διατροφικών περιορισμών στους χορτοφάγους. Επίσης μπορεί να έχει αξία ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της παγκόσμιας πρόκλησης για μια πλήρη χορτοφαγική διατροφή με θρεπτικά συστατικά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα καταναλώνει σταδιακά λιγότερο κρέας λόγω της επέκτασης του πληθυσμού.

Οι ερευνητές δημιούργησαν κάρδαμο με αυξανόμενες συγκεντρώσεις βιταμίνης Β12. Μετά από ανάπτυξη επτά ημερών, τα φύλλα από τα φυτά αφαιρέθηκαν, πλύθηκαν και αναλύθηκαν. Τα φυτά βρέθηκαν να απορροφούν κοβαλαμίνη από το μέσο ανάπτυξής του και να το αποθηκεύουν στα φύλλα τους.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την αρχική παρατήρηση, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν τύπο βιταμίνης Β12 που εκπέμπει φθορίζον φως όταν ενεργοποιείται από λέιζερ. Αυτή η φθορίζουσα Β12 τροφοδοτήθηκε στα φυτά και διαπιστώθηκε ότι να συσσωρεύεται εντός ενός εξειδικευμένου τμήματος του κυτταρικού φύλλου, παρέχοντας την οριστική απόδειξη ότι κάποια φυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταφέρουν την κοβαλαμίνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης