Η Ευρώπη βλέπει μια ανάπαυλα συγκρίσιμη με μια «κατάπαυση του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19, εκτίμησε, την Πέμπτη, το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει όμως, είμαστε στη μοναδική κατάσταση να μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Αυτή η περίοδος πιο αυξημένης προστασίας πρέπει να θεωρηθεί μία ‘κατάπαυση του πυρός’, που θα μπορούσε να μας φέρει μια μόνιμη ειρήνη. Είναι ένας συνδυασμός της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, του τέλους του χειμώνα και της λιγότερο επικίνδυνης παραλλαγής Όμικρον.

»Αυτή η κατάσταση εκεχειρίας, ωστόσο, δεν θα διαρκέσει παρά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι εκστρατείες εμβολιασμού και η επιτήρηση για νέες παραλλαγές, είπε ο αξιωματούχος, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν αρκετά τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει λόγω της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τις νέες παραλλαγές, «που αναπόφευκτα θα εμφανιστούν, είναι δυνατόν να απαντήσουμε χωρίς να ξαναχρησιμοποιήσουμε το είδος των ενοχλητικών μέτρων τα οποία είχαμε χρειαστεί προηγουμένως», είπε ο Κλούγκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, που αριθμεί 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να κυριαρχεί, με την υγειονομική κατάσταση, ωστόσο, να κρίνεται λιγότερο ανησυχητική.

Σχεδόν 12 εκατ. νέα περιστατικά καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου ξεκίνησε η πανδημία πριν από δύο χρόνια. Το περιφερειακό τμήμα του ΠΟΥ για την Ευρώπη κάλεσε τις υγειονομικές Αρχές να εστιάσουν τις προσπάθειες στην προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης