Ζήσης Ψάλλας

Τα πλούσια χριστουγεννιάτικα φαγητά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλότερα από ό,τι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αυτό βρήκε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν έχετε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

​Εννέα στους 10 έχουν αυξημένη χοληστερόλη μετά τα ΧριστούγενναΌλο αυτό το βούτυρο και η κρέμα στα χριστουγεννιάτικα φαγητά μπορεί να ενισχύσουν τα επίπεδα χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Εξετάζοντας στοιχεία για 25.764 άτομα ηλικίας 20-100 ετών από τη Δανία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι κατά 20% υψηλότερα.

Σε σύγκριση με άτομα που εξετάστηκαν τον Μάιο-Ιούνιο, αυτά που εξετάστηκαν τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο είχαν συνολικά 15% υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Η αύξηση για τη LDL χοληστερόλη ήταν 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης αμέσως μετά τις γιορτές είναι πολύ περίεργο» είπε η δρ Anne Langsted, από τους συγγραφείς του άρθρου.

Η διάγνωση της υπερχοληστερολαιμίας δεν πρέπει να γίνεται τα Χριστούγεννα

Εννέα στους 10 από τους συμμετέχοντες στη λεγόμενη Copenhagen General Population Study είχαν αυξημένη χοληστερόλη μετά τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι που έχουν ήδη υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει ίσως να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί για τα επίπεδα χοληστερόλης τους στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Ο εορτασμός των Χριστουγέννων συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης και υψηλότερο κίνδυνο υπερχοληστερολαιμίας σε άτομα του γενικού πληθυσμού. Έτσι, η διάγνωση της υπερχοληστερολαιμίας δεν πρέπει να γίνεται γύρω από τα Χριστούγεννα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Atherosclerosis».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης