Ζήσης Ψάλλας

Το σύστημα του εγκεφάλου για την απομάκρυνση των αποβλήτων καθορίζεται κυρίως από τους παλμούς των παρακείμενων αρτηριών, αναφέρουν ερευνητές του University of Rochester. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι μεταβολές των παλμών που προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση επιβραδύνουν την απομάκρυνση των αποβλήτων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications», βασίζεται σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις σχετικά με το σύστημα απομάκρυνσης απορριμμάτων του εγκεφάλου.

Η Δανή νευροεπιστήμονας Maiken Nedergaard και οι συνεργάτες της ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο το εγκεφαλονωτιαίο υγρό αντλείται στον ιστό του εγκεφάλου και αποβάλλει τις τοξίνες. Η έρευνα της ομάδας της έδειξε ότι αυτό το σύστημα απομάκρυνσης των αποβλήτων είναι πιο ενεργό ενώ κοιμόμαστε, ενώ μπορεί να υποστεί βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο και τραύμα.

Η παρούσα έρευνα δείχνει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος και σε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν πώς λειτουργεί το γλυφατικό σύστημα στους περιαγγειακούς χώρους που περιβάλλουν τις αρτηρίες στην εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, εγχύθηκαν μικρά σωματίδια στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ποντικών και έπειτα χρησιμοποιήθηκε ένα μικροσκόπιο δύο φωτονίων για να δημιουργήσει ένα βίντεο που δείχνει τα σωματίδια καθώς μετακινούνταν γύρω από τα αγγεία. Αναλύοντας τα βίντεο από πειράματα που περιλαμβάνουν πολλά ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα πραγματικά πλούσιο σύνολο δεδομένων για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με αυτήν τη ροή.

Υπέρταση και άνοια

Η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού συγχρονίζεται με τον καρδιακό παλμό. Και ένα από τα βασικά σημεία της εργασίας είναι ότι αυτή η ροή ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κάμψη του τοιχώματος της αρτηρίας. Όταν προκλήθηκε υψηλή πίεση αίματος στα ποντίκια, η ροή επιβραδύνθηκε και δεν ήταν τόσο αποτελεσματική. Τα τοιχώματα των αρτηριών είναι μυϊκά και πρέπει να κάμπτονται πιο σκληρά για να κρατήσουν το ίδιο σχήμα όταν υπάρχει περισσότερη πίεση στο εσωτερικό των αρτηριών και γίνονται πιο άκαμπτα. Αυτό αλλάζει την κυματομορφή της κάμψης του τοιχώματος της αρτηρίας.

Μπορεί, λοιπόν, όταν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση, να μειώνεται η άντληση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, έτσι ώστε τα απόβλητα να μην εκκαθαρίζονται και αυτό να συμβάλει στην άνοια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης