Ποιος τύπος oδοντικού νήματος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών στο σώμα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 12:17
Ποιος τύπος oδοντικού νήματος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών στο σώμα
Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι τύποι καταναλωτικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του οδοντικού νήματος Oral-B Glide, συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών που ονομάζονται PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) στο ανθρώπινο σώμα.

Η μελέτη έγινε από το Silent Spring Institute σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.

Τα PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών γρήγορου φαγητού, των μη κολλητικών μαχαιριών, των αδιάβροχων ενδυμάτων και των χαλιών που είναι ανθεκτικά στη χρώση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στις ουσίες αυτές μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιούν και των τροφίμων που τρώνε. Μπορούν επίσης να εκτεθούν μέσω του αέρα του σπιτιού, της σκόνης και του πόσιμου νερού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εκτεταμένη έκθεση σε PFAS, επειδή οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με τις επιπτώσεις στην υγεία, όπως είναι ο καρκίνος των νεφρών, ο καρκίνος των όρχεων, η θυρεοειδική νόσος, η υψηλή χοληστερόλη, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, η μειωμένη γονιμότητα και οι επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το οδοντικό νήμα

Στη νέα μελέτη, ερευνητές μέτρησαν 11 διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 178 γυναίκες μέσης ηλικίας οι οποίες συμμετείχαν στην Public Health Institute's Child Health and Development Studies, μια μελέτη των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών και άλλων παραγόντων στις ασθένειες.Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν Oral-B Glide είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου PFAS που ονομάζεται PFHxS στο σώμα τους. Για να κατανοήσουν περαιτέρω τη σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν 18 οδοντικά νήματα (συμπεριλαμβανομένων 3 προϊόντων Glide) για την παρουσία φθορίου - ένας δείκτης των PFAS. Και τα τρία προϊόντα Glide ήταν θετικά σε φθόριο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές τα προϊόντα Glide κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ενώσεις τύπου Teflon.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η χρήση οδοντικού νήματος που περιέχει PFAS συνδέεται με περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες», είπε η επικεφαλής της μελέτης Katie Boronow, ειδικός επιστήμονας στο Silent Spring. «Τα καλά νέα είναι ότι, με βάση τα ευρήματά μας, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν νήματα που δεν περιέχουν PFAS».

Επίσης συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα PFAS τα ανθεκτικά στη βαφή χαλιά ή έπιπλα καθώς και το με πόσιμο νερό μολυσμένο με PFAS. 

«Συνολικά, αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι τα καταναλωτικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης σε PFAS», είπε η Boronow. «Ο περιορισμός αυτών των χημικών ουσιών από τα προϊόντα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη μείωση των επιπέδων στο σώμα των ανθρώπων».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 12:17