Περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε σήμερα το AFP.

Τουλάχιστον 16.050.223 κρούσματα και 645.184 θάνατοι έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία Covid-19 με 4.178.021 κρούσματα και 146.460 θανάτους, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (4.328.915 κρούσματα και 182.501 θάνατοι) και την Ευρώπη (3.052.108 κρούσματα και 207.734 θάνατοι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν θέσει σε συναγερμό πολλές χώρες με τουλάχιστον 40 κράτη να ανακοινώνουν εχθές πως τα κρούσματα Covid -19 αυξάνονται διαρκώς. 

Ο ρυθμός εξάπλωσης του Covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων. Eπίσης σε συναγερμό βρίσκονται Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εξάπλωση και τα θύματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο δείχνει ώρα με την ώρα ο διαδραστικός χάρτης που ακολουθεί.

Βρετανία: Πανικό έχει προκαλέσει στους τουρίστες η απόφαση επιβολής καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία

Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν σήμερα στη χώρα τους από τις διακοπές τους στην Ισπανία αντέδρασαν οργισμένα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Λονδίνου να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στο βρετανικό έδαφος από τη χώρα αυτή της Μεσογείου για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Η απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας, λόγω του αυξημένου ποσοστού κρουσμάτων Covid-19 τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, με περισσότερα από 290.000 κρούσματα και πάνω από 28.000 θανάτους. Αφού επέβαλε αυστηρό lockdown, άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές του καλοκαιριού.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τις περισσότερες ισπανικές επαρχίες να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και άλλες, όπως η Βαρκελώνη, να καλούν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Εκτός από την καραντίνα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, ωθώντας τις περιφερειακές αρχές στα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες να ανακοινώσουν ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν εξαίρεση από την καραντίνα.

Ξεπερνούν τους 13.000 οι νεκροί στη Χιλή

Ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην πανδημία ξεπέρασε τους 13.000 στη Χιλή. Η χώρα αυτή συγκαταλέγεται στις 10 χώρες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη.

ΗΠΑ: 1.067 θάνατοι και πάνω από 68.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Σάββατο 68.212 νέα κρούσματα μόλυνσης μέσα σε 24 ώρες, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τους 4.174.437 αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των νεκρών έφθασε συνολικά τους 146.391, καθώς καταμετρήθηκαν άλλοι 1.067 θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο.

Μολονότι καταγραφόταν μια ορισμένη βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης στις ΗΠΑ πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Τις τελευταίες 12 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.

Πρωθυπουργός Σαξονίας: «Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι ήδη εδώ»

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ήδη φτάσει στην Γερμανία, υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το σύστημα υγείας καταφέρνει καθημερινά να «σπάει» αυτό το κύμα και να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εστίες που εντοπίζονται.

«Το δεύτερο κύμα είναι ήδη εδώ. Συμβαίνει κάθε μέρα. Έχουμε καθημερινά νέες εστίες κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ», δηλώνει ο κ. Κρέτσμερ στην σημερινή «Rheinische Post» και επισημαίνει ότι «το βασικό μέλημα τώρα είναι κάθε μέρα να σπάμε εκ νέου αυτό το κύμα. Και αυτό γίνεται τώρα απίστευτα καλά, διότι με το ομοσπονδιακό σύστημα η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ακριβέστερα, με στοχευμένες δράσεις, από ό,τι τα κράτη που διοικούνται με μια κεντρική κυβέρνηση», εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός, ο οποίος κάνει λόγο για την πρώτη γενική κρίση μετά την επανένωση της χώρας, η οποία πλήττει όλα τα κρατίδια. «Ο κορωνοϊός είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η χώρα μεγαλώνει όλη μαζί», λέει χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Ρουμανία

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οι ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη χώρα μας έχουν υποχρέωσε να διαθέτουν αποδεικτικό αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

«Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα», αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης