Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σχιζοφρένεια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014, 10:20
Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σχιζοφρένεια
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχιζοφρένεια αναμένεται να ανακοινωθούν στο διεθνές συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με τίτλο «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» που διοργανώνεται στην Αθήνα, εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που εορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 10 Οκτωβρίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ομότιμος καθηγητής Γ. Χριστοδούλου θα τονίσει ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν χαίρουν της ίδιας φροντίδας με τους μη πάσχοντες. Στοιχεία δείχνουν ότι σπάνια υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική και εισάγονται σε νοσοκομείο όταν έχουν επιπλοκές διαβήτη, ενώ δεν λαμβάνουν θεραπεία διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, δεν προφυλάσσονται από τη χρήση ουσιών, κάτι που έχει μεγάλη σημασία, καθώς ένας από τους πυροδοτικούς μηχανισμούς της σχιζοφρένειας είναι η χρήση χασίς.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν αυτήν τη στιγμή με σχιζοφρένεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Οι πάσχοντες πεθαίνουν 15 έως 20 χρόνια πιο νωρίς από τους μη πάσχοντες, έχουν έξι έως επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι άνεργοι σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ πολύ συχνά είναι άστεγοι. Το 50% από αυτούς επιχειρεί να αυτοκτονήσει και 5 έως 10% το πράττει. Η συγκεκριμένη νόσος είναι μία από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο και οι πάσχοντες συχνά είναι θύματα δολοφονίας.

Οι συγγενείς των ασθενών (σε ποσοστό 68% είναι οι γονείς τους) συχνά υποφέρουν από στρες, έχουν προβλήματα σωματικής υγείας, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους (γιατί δεν έχουν τον χρόνο να το πράξουν) και η κύρια έγνοια τους είναι τι θα γίνει το παιδί τους όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών αποτελεί κρίσιμο στόχο της θεραπείας.

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι: «Θεραπεία της σχιζοφρένειας στον γυναικείο πληθυσμό», «Η αντίληψη του χρόνου στη σχιζοφρένεια», «Οικογένειες με ένα μέλος τους με σχιζοφρένεια», «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια όταν δεν είσαι σχιζοφρενής» και «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ψηφιστεί η «Διακήρυξη των Αθηνών για τη σχιζοφρένεια», στην οποία θα υποστηρίζεται η ανάγκη για πρόληψη και θεραπεία των ανθρώπων με σχιζοφρένεια και για προαγωγή της ψυχικής υγείας στον τομέα της σχιζοφρένειας.

Μεταξύ άλλων, στόχος της ψήφισης της διακήρυξης αποτελεί η υπογράμμιση της σχέσης κόστους- οφέλους στη θεραπεία και την πρόληψη της σχιζοφρένειας (συγκεκριμένα, η θεραπεία και η πρόληψη στοιχίζουν λιγότερο από τη μη θεραπεία και τη μη πρόληψη). Επίσης, θα επισημαίνονται οι δυνητικώς καταστροφικές συνέπειες της επιβολής περικοπών στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, δηλαδή τους ανθρώπους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια», την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, από τις 10.30 έως τις 21.30, θα φιλοξενηθεί, στην Αίγλη Ζαππείου, ο προσομοιωτής σχιζοφρένειας, Schizophrenia Bus. Ο προσομοιωτής, χρησιμοποιώντας surround ήχο, βίντεο 3D και κίνηση, καθιστά δυνατό για τον επισκέπτη να βιώσει τις συνέπειες των ακουστικών και οπτικών ψευδαισθήσεων. Επιπλέον, κάθε διαδρομή μέσω του προσομοιωτή είναι μοναδική και προσαρμοσμένη στον επιμέρους επισκέπτη.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της προσομοίωσης, οι επαγγελματίες υγείας, οι φροντιστές, οι οικογένειες και οι φίλοι των ατόμων με ψυχική νόσο, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο συνέδριο, καθώς και δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μία μοναδική βιωματική εμπειρία, ακολουθώντας τα βήματα ενός ατόμου με σχιζοφρένεια μέσα σε μια καθημερινότητα, όπου ακόμα και μια διαδρομή διάρκειας 15 λεπτών προς τον φούρνο μέσω ενός εμπορικού δρόμου παύει να αποτελεί μια απλή διαδικαστική υποχρέωση της ημέρας.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014, 10:20