Θάνος Ξυδόπουλος

Τα συμπληρώματα λιναρόσπορου αυξάνουν τα καλά βακτήρια και τα καλά λιπαρά οξέα. Αυτό έδειξε μια μελέτη σε ποντίκια. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ζύμωση ινών λιναρόσπορου στο έντερο μεταβάλλει τη μικροβιακή χλωρίδα για να βελτιώσει την υγεία του μεταβολισμού και να προστατεύσει από την προκαλούμενη από τη διατροφική παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανισμοί που ζουν στην πεπτική οδό παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη (γλυκόζη). Η διάσπαση των φυτικών ινών στο έντερο – μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση – μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκές μεταβολές στο πεπτικό σύστημα, όπως η αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, κάτι που μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό στο σώμα και την ανοσολογική λειτουργία.

Ερευνητές από Duke-NUS Medical School μελέτησαν ποντίκια στα οποία είχαν ανατεθεί τέσσερις διαφορετικές δίαιτες:

  • μια τυποποιημένη διατροφή που περιείχε 4,6% φυτικές ίνες με βάση τη σόγια (ομάδα ελέγχου).
  • μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που δεν περιείχε ίνες (υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).
  • μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιείχε 10% μη πέψιμη φυτική ίνα κυτταρίνης.
  • μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιείχε 10% ινών λιναρόσπορου.

Η μελέτη κράτησε 12 εβδομάδες.Η ομάδα με την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε λιγότερα βακτήρια που σχετίζονται με βελτιωμένη μεταβολική υγεία, χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων λιπαρών οξέων και περισσότερα βακτηρίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα των βακτηρίων τόσο στην ομάδα της κυτταρίνης  όσο και στην ομάδα του λιναρόσπορου ήταν σε υγιέστερα επίπεδα σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η ομάδα του λιναρόσπορου ήταν σωματικά πιο δραστήρια και είχε μικρότερη αύξηση βάρους από τις άλλες ομάδες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ποντικοί που έλαβαν συμπληρώματα λιναρόσπορου είχαν επίσης καλύτερο έλεγχο γλυκόζης και επίπεδα ωφέλιμων λιπαρών οξέων που ήταν συγκρίσιμα με την υγιή ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η συμπλήρωση ινών από λιναρόσπορο επηρεάζει τον μεταβολισμό του ξενιστή αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας την παχυσαρκία και βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη.

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης