Η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες για τη σχέση καφέ-αρρυθμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- κάλυψε συνολικά σχεδόν 250.000 άτομα για μια περίοδο 12 ετών. Η μέση κατανάλωση καφέ ανά άτομο ήταν τρία φλιτζάνια.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, αλλά στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής έως τώρα η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη.

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φόβοι ότι ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να τον πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε η Λάρσον. Επεσήμανε, πάντως, ότι επειδή δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές μελέτες για το εν λόγω ζήτημα, καλό θα ήταν να γίνουν κι άλλες στο μέλλον.

Κατά τους Σουηδούς επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανώς μπορεί να «πυροδοτήσει» άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης