Ζήσης Ψάλλας

Οι μελέτες έχουν επανειλημμένα συνδέσει το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες απογόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας ανακάλυψαν ότι ανεξάρτητα από την έκθεση στον καπνό από τη μητέρα, οι άνδρες των οποίων οι πατέρες τους κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν τα μισά σπερματοζωάρια από εκείνους που οι πατέρες τους ήταν μη καπνιστές.

​Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ένα τέτοιο εύρημαΗ μελέτη διεξήχθη σε 104 Σουηδούς άνδρες ηλικίας μεταξύ 17 και 20. Μόλις οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την έκθεση της μητέρας στον καπνό, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και το κάπνισμα των ίδιων, οι άνδρες με πατέρες που κάπνιζαν είχαν 41% χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 51%  λιγότερα σπερματοζωάρια από τους άντρες με πατέρες μη καπνιστές. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ένα τέτοιο εύρημα.

«Ήμουν πολύ έκπληκτος που, ανεξάρτητα από το επίπεδο έκθεσης στη νικοτίνη της μητέρας, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών των οποίων οι πατέρες καπνίζουν ήταν τόσο χαμηλότερος», είπε ο Jonatan Axelsson, ειδικός γιατρός στην επαγγελματική και περιβαλλοντική ιατρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοτινίνη είναι ένας μεταβολίτης της νικοτίνης που μπορεί να μετρηθεί στο αίμα. Μετρώντας το επίπεδο της κοτινίνης, οι ερευνητές μπορούν να δουν αν οι γονείς καπνίζουν ή έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Επιβλαβές το κάπνισμα των γονέων

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επιβλαβές για το έμβρυο εάν η μητέρα καπνίζει αλλά στη μελέτη αυτή η σχέση μεταξύ της συνήθειας του πατέρα και του αριθμού των σπερματοζωαρίων του γιου ήταν ακόμη πιο σαφής. Ο Axelsson δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό και πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των βασικών μηχανισμών. Από την άλλη πλευρά, λέει ότι παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει συνδέσεις μεταξύ του καπνίσματος των πατέρων και διάφορων αποτελεσμάτων στην υγεία των παιδιών όπως είναι οι δυσπλασίες.

«Σε αντίθεση με το μητρικό ωάριο, οι γαμέτες του πατέρα διαχωρίζονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και οι μεταλλάξεις συχνά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή της κυτταρικής διαίρεσης. Γνωρίζουμε ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις έτσι μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κατά την σύλληψη οι γαμέτες έχουν υποβληθεί σε μεταλλάξεις που περνούν σε γονίδια τα οποία οδηγούν σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος στους άρρενες απογόνους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης