Ζήσης Ψάλλας

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) εξέδωσαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της χοληστερόλης. Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές είχαν κυκλοφορήσει το 2013 από την AHA και το ACC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η LDL χοληστερόλη ή “κακή” χοληστερόλη είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη στένωσή τους. Η αθηρωματική πλάκα μπορεί να σπάσει και να δημιουργηθεί θρόμβος προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

​Μια ομάδα 24 ειδικών από την AHA και 11 άλλες οργανώσεις υγείας έγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές για άτομα με πολύ συγκεκριμένους όρους και κινδύνους.Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι η αρχική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, μετά από τις οποίες, αν δεν ελεγχθεί η χοληστερόλη, προστίθενται τα φάρμακα.

Οι στατίνες είναι τα βασικά φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατευθυντήριες γραμμές δηλώνουν ότι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μόνο οι στατίνες δεν είναι αρκετές. Τα νεότερα φάρμακα πρέπει να προστεθούν στο καθημερινό θεραπευτικό σχήμα.

Σύμφωνα με την AHA, το βέλτιστο επίπεδο της LDL είναι κάτω από 100 mg/dL. Τα άτομα με επίπεδα LDL πάνω από 70 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου πρέπει να εξετάσουν τη θεραπεία μείωσης της χοληστερόλης. Έστω κι αν δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικού ή διαβήτης αλλά η LDL-C είναι πάνω από 70 mg/dL και υπάρχει πάνω από 7,5% κίνδυνος στη δεκαετία, προτείνονται οι στατίνες. Επίσης οι στατίνες προτείνονται όταν η LDL-C είναι πάνω από 70 mg/dL και υπάρχει διαβήτης.

Εζετιμίμπη και PCSK9

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο πρέπει να λαμβάνουν στατίνες σε συνδυασμό με την εζετιμίμπη που λειτουργεί μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.

Για άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή έχουν γενετικό κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, συνιστώνται οι αναστολείς του ενζύμου PCSK9, το evolocumab (Repatha) και το alirocumab (Praluent). Αυτά τα φάρμακα εμφανίστηκαν το 2015 και κόστιζαν περίπου 14.000 δολάρια ετησίως. Το υψηλό κόστος έχει περιορίσει τη χρήση τους μέχρι σήμερα αλλά μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι τιμές τους έχουν μειωθεί φέτος με το Repatha να είναι στα 5.850 δολ. και το Praluent στα 4.500 – 6.600 δολάρια ετησίως.

 Ο έλεγχος της χοληστερόλης συνιστάται από την ηλικία των 2 ετών στα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης. Άλλα παιδιά που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό χοληστερόλης πρέπει να εξεταστούν μεταξύ 9 και 11 ετών.

Τα επίπεδα ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CAC: Coronary artery calcium) πρέπει να μετρηθούν σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί θεραπεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης