Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι παίρνουν ασπιρίνη για τον πόνο, τον πυρετό, ακόμα για να αποφύγουν μια καρδιακή προσβολή. Θα μπορούσε αυτό το παλιό χάπι να βοηθήσει επίσης στον έλεγχο της πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας);

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το αποτέλεσμα πρέπει να αξιολογηθεί σε μεγαλύτερες μελέτες και σε κλινικές δοκιμέςΑν και τα ευρήματα είναι μέχρι τώρα μόνο σε ποντίκια, μελέτες υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη, ακόμη και σε χαμηλή δόση, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η νόσος αυτή είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν την πρωτεΐνη μυελίνη που αποτελεί το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων. Αυτό προκαλεί σταδιακή εξασθένιση για πάνω από 2,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Προηγούμενες μικρές μελέτες πρότειναν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κόπωσης και άλλα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα μελέτη διεξήχθη από την Susanta Mondal του Jesse Brown Veterans Affairs Medical Center, στο Σικάγο, και τους συνεργάτες της.

Η ερευνητική ομάδα της Mondal τροφοδοτούσε ασπιρίνη ποντίκια που εκτράφηκαν ειδικά για να μιμηθούν την ανθρώπινη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις ασπιρίνης των 81 mg φάνηκε να περιορίζει τα συμπτώματα  στα ποντίκια.

Η μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα έδειξε μικρότερη υποβάθμιση όταν τα ποντίκια έλαβαν την ασπιρίνη, ανέφερε η ομάδα της Mondal στο περιοδικό Science Signaling. Η διήθηση των Τ-κυττάρων στο νωτιαίο μυελό επίσης περιορίστηκε.

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα

«Αν και τα αποτελέσματα στα ποντίκια δεν μεταφράζονται πάντοτε στον άνθρωπο, τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν μια μη ανακαλυφθείσα ιδιότητα της ασπιρίνης και υποδηλώνουν ότι η χαμηλή δόση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτική παρέμβαση στη σκλήρυνση κατά πλάκας» ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Ανεξάρτητοι σχολιαστές είπαν ότι ενώ η μελέτη ήταν καλά δομημένη και τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα, αυτό το πιθανό αποτέλεσμα πρέπει να αξιολογηθεί σε μεγαλύτερες μελέτες και σε κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης