Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση αυγών φαίνεται να σχετίζεται με ένα προφίλ μεταβολικών στο αίμα που ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα αυγά παραμένουν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα είδη διατροφήςΗ υψηλή πρόσληψη αυγών έχει παραδοσιακά αποθαρρυνθεί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, τα αυγά είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων που μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις των αυγών στην υγεία είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με βάση μόνο την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη.

Οι ερευνητές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ μεσήλικων ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor στην ανατολική Φινλανδία.

«Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση δυνητικών ενώσεων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σχέση χρησιμοποιώντας μη στοχευμένη μεταβολομική (non-targeted metabolomics) ανάλυση, μια τεχνική που επιτρέπει έναν ευρύ χαρακτηριστικό των χημικών ουσιών σε ένα δείγμα αίματος», λέει η Stefania Noerman από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα δείγματα αίματος των ανθρώπων που έτρωγαν περισσότερα αυγά περιελάμβαναν ορισμένα μόρια λιπιδίων που συσχετίζονται θετικά με το προφίλ αίματος των ανδρών που παρέμειναν απαλλαγμένοι από τον διαβήτη τύπου 2.

Περαιτέρω μελέτες

Επιπλέον, οι ερευνητές προσδιόρισαν διάφορες βιοχημικές ενώσεις στο αίμα που προέβλεπαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέος τυροσίνη.

Η μελέτη προτείνει ορισμένους εύλογους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να βρούμε τυχόν αιτιατά συμπεράσματα, τώρα έχουμε κάποιες υποδείξεις για ορισμένες ενώσεις που σχετίζονται με τα αυγά που μπορεί να παίζουν ρόλο. Περαιτέρω λεπτομερείς έρευνες τόσο με κυτταρικά μοντέλα όσο και με μελέτες παρέμβασης που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές σε ανθρώπους, όπως η μεταβολομική, είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τις φυσιολογικές επιπτώσεις της πρόσληψης αυγών», είπε η Noerman.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης