Θάνος Ξυδόπουλος

Τα άτομα με διαβήτη έχουν 35% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πόνο στη μέση και 24% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πόνο στον αυχένα, σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα που βασίζονται σε μετα-αναλύσεις οι οποίες αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ διαβήτη και συμπτωμάτων του πόνου στην πλάτη ή στο αυχένα, δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.

Οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση  κατά τη διάρκεια της ζωής τους και σχεδόν οι μισοί υποφέρουν από πόνο στον αυχένα σε κάποιο στάδιο.

Δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στην ανασκόπηση για να διαπιστωθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ διαβήτη και πόνου στη μέση ή στον αυχένα, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Manuela Ferreira από το Ινστιτούτο Οστών και Κοινών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Αλλά τα συμπεράσματα δικαιολογούν μια περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίζει ρόλο η γλυκόζη;

«Ο διαβήτης και ο πόνος στη μέση καθώς και ο πόνος στο λαιμό μοιάζουν να συνδέονται κατά κάποιο τρόπο. Δεν μπορούμε να πούμε πώς, όμως, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι περαιτέρω έρευνα για τη σύνδεση είναι δικαιολογημένη», δήλωσε η Ferreira.

Και πρόσθεσε: «Ο διαβήτης τύπου 2 και ο πόνος στη μέση έχουν ισχυρή σχέση με την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οπότε μια λογική εξέλιξη αυτής της έρευνας μπορεί να είναι να εξετάσουμε λεπτομερέστερα αυτούς τους παράγοντες. Η ανάλυσή μας προσθέτει στοιχεία ότι ο έλεγχος του βάρους και η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας».

Ο διαβήτης θα μπορούσε να επηρεάζει τον πόνο, πιθανώς μέσω της επίδρασης στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης