Ζήσης Ψάλλας

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες έχουν βρει νέα στοιχεία για σύνδεση μεταξύ μόλυνσης με το Τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) που ζει σε γάτες και τη σχιζοφρένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το παράσιτο θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά αυτοκτονίαςΤο T. gondii είναι ένα παράσιτο που κατοικεί στον εγκέφαλο και υπολογίζεται ότι φιλοξενείται από τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν δημιουργεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που μολύνθηκαν αλλά οι οξείες περιπτώσεις τοξοπλάσμωσης μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Οι υγιείς ενήλικες πιστεύεται γενικά ότι δεν κινδυνεύουν από τις λοιμώξεις του T. gondii, αλλά τα παιδιά ή τα άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, καθώς επίσης θολή όραση ή φλεγμονή του εγκεφάλου. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές ανωμαλίες ή αποβολή.

Εκτός από τους γνωστούς κινδύνους, ωστόσο, άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με το παράσιτο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποθετικοί – παρόλο που ένα τεράστιο ερευνητικό έργο υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι παράξενο. Η αιτιώδης συνάφεια παραμένει εξαιρετικά αμφισβητήσιμη, αλλά το παράσιτο που  συνήθως μεταφέρεται από γάτες -καθώς εμφανίζεται στα κόπρανά τους – έχει συνδεθεί με ένα τεράστιο πλήθος αλλαγών συμπεριφοράς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικίνδυνη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους, όπου έχουν τεκμηριωθεί σύνδεσμοι μεταξύ των λοιμώξεων του T. gondii, από ατυχήματα αυτοκινήτου μέχρι ακραία επιχειρηματική δραστηριότητα. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το παράσιτο θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά αυτοκτονίας. Επίσης πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει σε συσχετισμό με καταστάσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας, του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. 

Πιθανή αιτία το τοξόπλασμα

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 80.000 άτομα που συμμετείχαν στη Danish Blood Donor Study.

Για να επιβεβαιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ψυχικών διαταραχών και λοιμώξεων με το T. gondii και ένα άλλο κοινό παθογόνο, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV: herpes virus cytomegalovirus), οι ερευνητές εντόπισαν 2.591 άτομα στη Danish Blood Donor Study που είχαν καταχωρηθεί με ψυχιατρικές παθήσεις και ανέλυσαν τα δείγματα αίματος για να αναζητήσουν αντισώματα ενδεικτικά των δύο λοιμώξεων. Όσον αφορά τον Τ. Gondii, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα εργαστήρια αποκάλυψαν ότι τα άτομα με τη λοίμωξη είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες (λόγος πιθανότητας 1,47) να διαγνωσθούν με διαταραχές σχιζοφρένειας σε σύγκριση με εκείνους χωρίς λοίμωξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το Τοξόπλασμα έχει θετική επίδραση στο ποσοστό της σχιζοφρένειας και η μόλυνση μπορεί να είναι αιτία της πάθησης.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης