Ζήσης Ψάλλας

Σχεδόν το 40% των ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά το 1980 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει τατουάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και περίπου το 10% των ανθρώπων έχουν επιπλοκές μετά από ένα τατουάζ. Αυτές περιλαμβάνουν λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις και επιδείνωση μιας υπάρχουσας πάθησης του δέρματος, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, σύμφωνα με την Δρ. Marie Leger, δερματολόγο στη Νέα Υόρκη..

Μια άλλη ενδεχόμενη επιπλοκή είναι η σαρκοείδωση, μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλα όργανα. Το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι εξογκώματα στην περιοχή του τατουάζ.

Οι λοιμώξεις είναι συχνότερες κατά τις πρώτες ημέρες ή τις εβδομάδες του τατουάζ. Μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα και πόνο γύρω από την περιοχή (και όχι μόνο επάνω στη μελάνη), καθώς και αποστράγγιση, κρούστα και πύον, λέει η Leger.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα μετά από τατουάζ, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό, επειδή οι λοιμώξεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές», ανέφερε η ειδικός σε ένα δελτίο τύπου της American Academy of Dermatology.

Οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από μολυσμένο μελάνι, μη αποστειρωμένη εφαρμογή ή ακατάλληλη φροντίδα μετά την επέμβαση.

Επιπλοκές ύστερα από χρόνια

Οι αλλεργίες και η σαρκοείδωση μπορεί να συμβούν μήνες έως χρόνια αργότερα. Τα σημάδια περιλαμβάνουν φαγούρα, εξογκώματα, λέπια, περιοδικό οίδημα ή το τατουάζ να διογκώνεται. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, δείτε κάποιον δερματολόγο. Και καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον καλλιτέχνη του τατουάζ σας.

«Είναι σημαντικό για τους καλλιτέχνες να γνωρίζουν αν συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν επιπλοκές, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εκτίμησης του τι συμβαίνει», ανέφερε η Leger.

Η ειδικός είπε επίσης ότι τα άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος θα πρέπει να μιλούν σε έναν δερματολόγο πριν κάνουν τατουάζ.

Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να αναπτύξουν ένα “μπάλωμα” ψωρίασης στο τατουάζ τους.

Επίσης πρέπει να αποφύγετε να βάλετε το μελάνι επάνω σε ελιές του δέρματος. Δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά μπορούν να καταστήσουν την ανίχνευση πιο δύσκολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης