Ζήσης Ψάλλας

Το λίπος στη σοκολάτα δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο το λίπος στο κρέας. Αυτό δήλωσε η δρ Alice Lichtenstein, διευθύντρια του Cardiovascular Nutrition Laboratory, στο Πανεπιστήμιο Tufts.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λίπος της σοκολάτας προέρχεται από βούτυρο κακάο και είναι κατά 50% ελαϊκό οξύ, ένα υγιές μονοακόρεστο λίπος για την καρδιά το οποίο βρίσκεται στο ελαιόλαδο, και κατά 50% στεατικό και παλμιτικό οξύ.

Το στεατικό και το παλμιτικό είναι μορφές κορεσμένου λίπους, αλλά το στεατικό οξύ δεν αυξάνει τη χοληστερόλη και το παλμιτικό αποτελεί μόνο το ένα τρίτο του λίπους στη σοκολάτα (το βόειο κρέας έχει αναλογικά περισσότερο παλμιτικό λίπος.)

Το κακάο είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα φλαβονοειδή προστατεύουν τα φυτά από τοξίνες και ως αντιοξειδωτικά, επιδιορθώνουν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο και στη σοκολάτα, και ονομάζονται φλαβανόλες, μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και στην καρδιά, και να κάνουν τα αιμοπετάλια να έχουν μια μικρότερη τάση για θρόμβωση. Σε αντίθεση με τη μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος έχει λίγη ποσότητα μιας κρίσιμης φλαβανόλης που ονομάζεται επικατεχίνη, λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται.

Τα φυτοχημικά υπάρχουν και αλλού

Μια μελέτη που συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή, χορηγούμενη εν μέρει από την εταιρεία Mars, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν ένα ποτό πλούσιο σε φλαβανόλες κακάου για τρεις μήνες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ μνήμης από όσους έπιναν ένα ποτό χαμηλό σε φλαβανόλες.

Αλλά μην τρώτε σοκολάτα πιστεύοντας ότι είναι ένα φαγητό για την υγεία, είπε η δρ Lichtenstein.

Τα συστατικά που περιλαμβάνονται στη σοκολάτα, στα φυτοχημικά της, υπάρχουν σε πολλά φυτικά τρόφιμα, ενώ η σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες. Για παράδειγμα, μια μερίδα (τρία τετράγωνα, 30 γραμμάρια) μιας μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο περιέχει 170 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης