Η έναρξη μιας δίαιτας για την απώλεια βάρους συνοδεύεται πάντα από συστάσεις για αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης προϊόντα.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αφενός έχει σχέση με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και αφετέρου φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική, υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι συντελεί και στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, καθώς αυτές δεν πέπτονται, αλλά αναμειγνύονται με τα υγρά του περιεχομένου του στομάχου και αυξάνουν τον όγκο τους, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Επομένως, το ψωμί ή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία συστήνονται προς κατανάλωση σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν κιλά, στην πραγματικότητα δεν έχουν διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο από τα αντίστοιχα «λευκά», αλλά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας. Με λίγα λόγια, με μικρότερη ποσότητα του τροφίμου, και άρα λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να αισθανθούμε εξίσου «χορτάτοι».

Από την άλλη, η παρουσία φυτικών ινών στο γεύμα καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπει την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μεταγευματικά, επιβραδύνοντας την επανεμφάνιση του αισθήματος της πείνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να διευκολύνει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό η αύξηση αυτή να γίνεται σταδιακά, ειδικότερα σε άτομα με πολύ χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κι επίσης να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψης υγρών, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές.

Πηγή: neadiatrofis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης