Η προέλευση του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να μην είναι σαφής και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να πει κανείς χωρίς αμφιβολία αν προέκυψε με φυσικό τρόπο ή οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο, αναφέρει σε επιστολή της μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευση της πανδημίας» δήλωσαν οι 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και ο Τζέσι Μπλούμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη ιών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες» αναφέρουν σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science οι επιστήμονες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ντέιβιντ Ρέλμαν, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Στάνφορντ.

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν πως η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του ιού δεν «εξέτασε ισορροπημένα» τη θεωρία ότι μπορεί να προήλθε από επεισόδιο σε εργαστήριο.

Στην τελική έκθεσή της, την οποία συνέταξε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του Π.Ο.Υ., η οποία πέρασε τέσσερις εβδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα στην Ουχάν και στην περιοχή της, αναφέρει πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου και πως μια διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη» ως αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως υπάρχουν πάμπολλες διαφορετικές ιδέες για την προέλευση του ιού, στις οποίες περιλαμβάνεται και μια σειρά θεωριών συνωμοσίας.

«Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις υποθέσεις τόσο για φυσική προέλευση του ιού, όσο και για διαρροή του από εργαστήριο μέχρι να έχουμε επαρκή δεδομένα» δήλωσαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως πρέπει να διεξαχθεί μια επιστημονικά αυστηρή και αμερόληπτη έρευνα.

«Σ’ αυτούς τους καιρούς του θλιβερού αντιασιατικού αισθήματος σε μερικές χώρες, επισημαίνουμε ότι στην αρχή της πανδημίας οι Κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες ήταν αυτοί που μοιράστηκαν με τον κόσμο κρίσιμης σημασίας πληροφόρηση για τη διάδοση του ιού – συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος» ανέφεραν συγκεκριμένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης