Βελτιώθηκαν περίπου 900 προϊόντα για ισορροπημένη διατροφή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 13:38
Βελτιώθηκαν περίπου 900 προϊόντα για ισορροπημένη διατροφή

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι την Τετάρτη στις 16 Οκτωβρίου, προωθεί την ισορροπημένη διατροφή, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και την ασφάλεια των τροφίμων.

«Η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής αποτελεί για τον ΣΕΒΤ μια βασική προτεραιότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση της βιομηχανίας τροφίμων μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, Ευάγγελος Καλούσης.

Σημειώνεται ότι ως ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων ορίζεται ο επαναπροσδιορισμός της σύνθεσης των προϊόντων τροφίμων, με σκοπό τη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά οξέα, βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά οξέα, αλάτι, τη μείωση της ενεργειακής αξίας και την αύξηση της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες.

Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη, προκύπτει ότι:

- Έχει ήδη γίνει βελτίωση του διατροφικού προφίλ σε σχεδόν 900 προϊόντα.

- Υπάρχει ισχυρή τάση από συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων για την ανασύνθεση των προϊόντων τους (ως προς το αλάτι: γαλακτοκομικά & αρτοσκευάσματα και ως προς τα ολικά σάκχαρα: είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικά & ποτά).

- Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το νομοθετικό όριο της ΕΕ σχετικά με τα trans λιπαρά οξέα.

- Έχουν γίνει ενέργειες που συμβάλουν στον έλεγχο των μερίδων από τους κλάδους των ειδών ζαχαροπλαστικής και δημητριακών.

- Παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές, με τους κλάδους των ποτών, των γαλακτοκομικών, των σνακ και των δημητριακών να πρωτοστατούν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 13:39