Ζήσης Ψάλλας

Η κακή στοματική υγεία καθιστά πιο δύσκολο για τα άτομα με υπέρταση να διαχειρίζονται την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), τα άτομα με ασθένεια των ούλων είχαν τιμές αρτηριακής πίεσης κατά 2-3 mmHg (χιλιοστόγραμμα υδραργύρου) υψηλότερες και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν την πίεση τους υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή.

Η περιοδοντική θεραπεία, μαζί με μέτρα για τον τρόπο ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή κλπ.), θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης«Η πρόσφατη βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται με πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η παχυσαρκία, ενώ σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα» δήλωσε ο Δρ. Davide Pietropaoli από το University of L’Aquila, στην Ιταλία. «Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε και μας εκπλήσσει είναι ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τις ετήσιες αμερικανικές National Health and Nutrition Examination Survey μεταξύ 2009 και 2014 σε ενήλικες ηλικίας άνω των 30 ετών με υπέρταση που υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων 3.626 ατόμων που δήλωσαν ότι λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και 460 που δήλωσαν δεν λάμβαναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις οδοντιατρικές εξετάσεις, περίπου το 52% των συμμετεχόντων είχαν περιοδοντική νόσο, μια χρόνια φλεγμονή του ιστού γύρω από τις ρίζες των δοντιών, η οποία έχει συνδεθεί με υψηλότερη φλεγμονή σε όλο το σώμα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Hypertension. Οι περισσότεροι από αυτούς με ασθένεια των ούλων είχαν μέτρια περιστατικά, περίπου το 3% είχε ήπια ασθένεια και το 12% είχε σοβαρή ασθένεια των ούλων.

Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν αυξημένη ανάλογα με τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου. Συνολικά, τα άτομα με υπέρταση και περιοδοντική νόσο είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες από εκείνα χωρίς ασθένεια των ούλων να μην ελέγχουν την υπέρτασή τους με φαρμακευτική αγωγή.

Μεταξύ των υπερτασικών ασθενών που δεν λάμβαναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, η συστολική πίεση ήταν 2,8-7,6 mmHg υψηλότερη παρουσία της περιοδοντίτιδας, αν και η περιοδοντική νόσο δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πίεσης του αίματος πάνω από 130/80 mmHg.

Η μελέτη δεν ήταν ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδειχθεί εάν και πώς η νόσος των ούλων ή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Πάντως, οι ερευνητές λένε ότι η περιοδοντική θεραπεία, μαζί με μέτρα για τον τρόπο ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή κλπ.), θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενδεχομένως να περιορίσει την ανάγκη για φάρμακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης