Ζήσης Ψάλλας

Περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα ενός βιοδείκτη που συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις βρίσκεται στο αίμα των ανθρώπων που ακολουθούν την παλαιολιθική διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan University ολοκλήρωσαν μια σημαντική μελέτη που εξέτασε την επίδραση της παλαιολιθικής διατροφής στα βακτήρια του εντέρου.

Η αμφιλεγόμενη παλαιολιθική διατροφή περιλαμβάνει μόνο τις τροφές που κατανάλωναν οι παλαιολιθικοί μας πρόγονοι. Υποστηρίζει την κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, ξηρών καρπών και περιορίζει τα φρούτα. Εξαιρεί τους σπόρους, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μεταποιημένα έλαια, δηλαδή τις τροφές που δεν υπήρχαν στην παλαιολιθική εποχή.

Οι ερευνητές του Edith Cowan University συνέκριναν 44 άτομα που ακολουθούσαν την παλαιολιθική διατροφή με 47 άτομα που έκαναν μια παραδοσιακή αυστραλιανή διατροφή. Μέτρησαν το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) στο αίμα των συμμετεχόντων. Το TMAO είναι μια οργανική ένωση που παράγεται στο έντερο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Angela Genoni από τη Σχολή Ιατρικής και Επιστήμης Υγείας του ECU δήλωσε: «Εκείνοι που προωθούν την παλαιολιθική διατροφή συχνά λένε ότι είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου, αλλά αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι υπήρξαν δυσμενείς διαφορές σε όσους ακολούθησαν αυτό το διαιτολόγιο».

Το κόκκινο κρέας

Η ίδια υποστήριξε πως το γεγονός ότι το TMAO ήταν τόσο αυξημένο στους ανθρώπους της παλαιολιθικής διατροφής φαίνεται να οφείλεται στην υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, αλλά και στην έλλειψη πρόσληψης σπόρων ολικής αλέσεως.

«Η παλαιολιθική διατροφή αποκλείει όλους τους σπόρους που γνωρίζουμε, αλλά αυτοί είναι μια φανταστική πηγή ανθεκτικού αμύλου και πολλών ζυμώσιμων φυτικών ινών οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των βακτηρίων του εντέρου» είπε η Genoni.

Επειδή το TMAO παράγεται στο έντερο, η έλλειψη σπόρων μπορεί να αλλάξει τους πληθυσμούς των βακτηρίων για να επιτρέψει την υψηλότερη παραγωγή αυτής της ένωσης. Επιπλέον, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγαλύτερες μερίδες κόκκινου κρέατος, το οποίο προκαλεί πρόδρομες ενώσεις για την παραγωγή του TMAO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης