Ζήσης Ψάλλας

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) έδειξε ότι τα γεύματα χαμηλών θερμίδων έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι ορισμένων ασθενειών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο FAPESP Week London, που πραγματοποιήθηκε από την Royal Society στις 11-13 Φεβρουαρίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξετάσαμε πώς οι αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν τον μεταβολισμό και πώς καταλήγουν να αλλάζουν τις πιθανότητες ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση», είπε η Alicia Kowaltowski, καθηγήτρια στο USP Chemistry Institute.

Ένα από τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας στα ποντίκια έδειξε πώς μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον μέσο όρο των θερμίδων που η ομάδα χωρίς θερμικούς περιορισμούς έτρωγε και  τροφοδότησε την άλλη ομάδα με 40% λιγότερες θερμίδες. Μετά από 14 εβδομάδες, σε όλα τα ποντίκια δόθηκε ένεση που περιείχε μια ουσία η οποία προκαλεί σπασμούς, βλάβες και θάνατο των νευρώνων.

Τα μιτοχόνδρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ τα ζώα της ομάδας που δεν είχαν διατροφικούς περιορισμούς εμφάνισαν επιληψία, τα ζώα των οποίων οι θερμίδες είχαν περιοριστεί δεν παρουσίασαν κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τι συνέβη in vitro. Παρατήρησαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου ήταν μεγαλύτερη στα μιτοχόνδρια των ζώων που ανήκαν στην ομάδα με τις λιγότερες θερμίδες.

Στην περίπτωση των ποντικών με περιορισμένη διατροφή, τα μιτοχόνδρια αύξησαν την ικανότητα πρόσληψης ασβεστίου σε καταστάσεις όπου το επίπεδο του ασβεστίου ήταν πολύ υψηλό.

Στο πάγκρεας, ο θερμικός περιορισμός απεδείχθη ικανός να βελτιώσει την ανταπόκριση των κυττάρων σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού διεξήγαγαν πειράματα χρησιμοποιώντας καλλιέργειες βήτα κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. 

Η Kowaltowski επεσήμανε ότι η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταβολικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης