Ζήσης Ψάλλας

Όταν τα ζευγάρια παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια ή παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής μαζί, το σώμα τους απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προάγει το συναισθηματικό δέσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα οι άνδρες που καταπιάνονται με τη ζωγραφική απελευθερώνουν διπλάσια ποσότητα αυτής της ορμόνης σε σχέση με τις γυναίκες ή σε σχέση με την ποσότητα που απελευθερώνεται στα ζευγάρια με τα επιτραπέζια παιγνίδια.

«Αναμενόταν το αντίθετο, επειδή τα ζευγάρια που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια θα αλληλεπιδρούσαν περισσότερο στα παιχνίδια και τις στρατηγικές», δήλωσε η Karen Melton, επίκουρη καθηγήτρια παιδικών και οικογενειακών σπουδών στο Κολλέγιο Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Baylor University.

Οι ερευνητές περίμεναν επίσης ότι τα ζευγάρια στο μάθημα ζωγραφικής θα είναι πιο προσεκτικά προς τον εκπαιδευτή και στον καμβά παρά στους συντρόφους τους. Αλλά τα ζευγάρια στην τάξη της τέχνης ανέφεραν ότι υπήρξε μεγαλύτερο άγγιγμα μεταξύ τους σε σχέση με τα επιτραπέζια παιχνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τυπικά, μια τάξη τέχνης δεν θεωρείται ως μια αλληλεπίδραση με τον/την σύντροφο, αλλά μερικές φορές τα ζευγάρια που ζωγραφίζουν επιλέγουν να αλληλεπιδράσουν βάζοντας το χέρι τους γύρω από τον σύντροφό τους ή απλά λέγοντας ‘καλή δουλειά’» είπε η Melton.

Το μεγάλο εύρημα ήταν ότι όλα τα ζευγάρια απελευθερώνουν ωκυτοκίνη όταν παίζουν μαζί – και αυτό είναι ένα καλό νέο για τις σχέσεις των ζευγαριών.

Το νέο περιβάλλον

Αλλά οι άνδρες στην τάξη της τέχνης απελευθέρωσαν 2 έως 2,5 φορές περισσότερο ωκυτοκίνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι τύποι δραστηριοτήτων μπορεί να είναι πιο επωφελείς για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, και το αντίστροφο.

Η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης αυξήθηκε περισσότερο για τους άνδρες στην τάξη της τέχνης, ακολουθούμενη από γυναίκες που έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τα ζευγάρια απελευθέρωναν περισσότερη  ωκυτοκίνη όταν ήταν σε νέο περιβάλλον σε σχέση με το οικείο οικιακό περιβάλλον. Αυτό δείχνει ότι η καινοτομία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζουμε κάτι με τους συντρόφους μας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Marriage and Family.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης