Ζήσης Ψάλλας

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται επιβλαβής για την υγεία λόγω των κορεσμένων λιπαρών του αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος: ότι προκύπτουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά το δραματικό αποτέλεσμα που έχει η διατροφή στα επίπεδα του TMAOΟι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας έχουν τριπλασιασμό των επιπέδων TMAO σε σχέση με αυτούς που κάνουν μια διατροφή πλούσια είτε σε λευκό κρέας είτε σε πρωτεΐνες φυτών.

Το TMAO είναι ένα διαιτητικό παραπροϊόν που σχηματίζεται από βακτήρια του εντέρου κατά την πέψη και προέρχεται εν μέρει από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κόκκινο κρέας. Ενώ τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στο κόκκινο κρέας είναι γνωστό από καιρό ότι συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει αναγνωρίσει το TMAO ως επίσης ένοχο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρηση των επιπέδων TMAO – κάτι που μπορούν να κάνουν οι γιατροί με ένα απλό τεστ αίματος – μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα στρατηγική για την εξατομίκευση της διατροφής και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, την έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

«Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά το δραματικό αποτέλεσμα που έχει η διατροφή στα επίπεδα του TMAO, το οποίο συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Stanley L. Hazen, MD, Ph.D., ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Υποδηλώνει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μειώνοντας το TMAO».

Ο Hazen εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των μεσήλικων Αμερικανών έχει εκ φύσεως αυξημένα επίπεδα TMAO, τα οποία επιδεινώνονται από τη χρόνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, το προφίλ του TMAO κάθε ατόμου φαίνεται να είναι διαφορετικό, οπότε η παρακολούθηση αυτού του δείκτη, όπως πρότεινε ο Hazen, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της εξατομικευμένης ιατρικής για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Προτιμήστε το λευκό κρέας

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 113 υγιείς άνδρες και γυναίκες για μια κλινική δοκιμή ώστε να εξετάσουν τις επιπτώσεις της διατροφικής πρωτεΐνης – με τη μορφή κόκκινου κρέατος, λευκού κρέατος ή πηγών φυτικών πηγών – στην παραγωγή του TMAO.

Όλα τα άτομα ακολούθησαν τις τρεις διαφορετικές δίαιτες επί ένα μήνα με τυχαία σειρά. Το κόκκινο κρέας τριπλασίασε, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα TMAO στο αίμα, σε σύγκριση με το λευκό κρέας και τις φυτικές πρωτεΐνες.

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αυξήσεις του TMAO ήταν αναστρέψιμες. Όταν τα άτομα διέκοψαν τη διατροφή με κόκκινο κρέας και μεταφέρθηκαν σε δίαιτα λευκού κρέατος ή φυτικών πρωτεϊνών για έναν άλλο μήνα, τα επίπεδα TMAO μειώθηκαν σημαντικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης