Ζήσης Ψάλλας

Ο πέμπτος βασικός παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Αλλά μια απλή παρέμβαση θα μπορούσε να βοηθήσει να αναπνεύoυμε καθαρότερο αέρα στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα που αναπνέουμε προέρχονται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι πυρκαγιές, τα τσιγάρα και τα οχήματα. Γνωστά ως λεπτόκοκκα σωματίδια, αυτή η μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

​Η έκθεση σε λεπτόκοκκα σωματίδια μειώθηκε κατά 40% με τους καθαριστές αέρα«Παρά τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι από 88.000 θάνατοι ετησίως συμβαίνουν στις ΗΠΑ λόγω της έκθεσης στα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια», λέει ο Robert Brook, MD, ειδικός της καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας φτηνός φορητός καθαριστής αέρα που χρησιμοποιείται μέσα σε ένα σπίτι είναι αρκετά ισχυρός για να εκκαθαρίσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων και να τα βγάλει από τον εσωτερικό αέρα – μια απλή κίνηση που μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine έδειξε ότι τρεις μέρες χρήσης ενός καθαριστή αέρα χαμηλού κόστους στο σπίτι, μείωσε σημαντικά την έκθεση των λεπτών σωματιδίων στα σπίτια. Επίσης, μείωσε σημαντικά την πίεση του αίματος, η οποία είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια απλή πρακτική παρέμβαση που χρησιμοποιεί φτηνές μονάδες φιλτραρίσματος εσωτερικού αέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε ο Brook.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν σχεδόν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην έκθεση σε ρύπους μέσα στο σπίτι τους. Έτσι, αντί να κατευθυνθούν σε αυτοκινητόδρομους ή σε εργοστάσιο ή ακόμα και σε πάρκα, ο Brook και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να καταπολεμήσουν τη ρύπανσης της ατμόσφαιρας στα σαλόνια και τα υπνοδωμάτια των σπιτιών στο Ντιτρόιτ.

Μείωσης αρτηριακής πίεσης

Σαράντα ηλικιωμένοι μη καπνιστές συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη μεταξύ του φθινοπώρου του 2014 και του φθινοπώρου του 2016. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν την κανονική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και τους επετράπη να ανοίγουν τα παράθυρα και να πηγαίνουν έξω όσο συχνά επιθυμούσαν. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μείωση της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα τριών ημερών ως ένδειξη της πιθανότητας καρδιοπροστασίας των φίλτρων του αέρα.

Ως αποτέλεσμα, η έκθεση σε λεπτόκοκκα σωματίδια μειώθηκε κατά 40% και η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 3,4 mmHg. Τα οφέλη ήταν ακόμη πιο έντονα σε παχύσαρκα άτομα που είχαν 6 έως 10 mmHg μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση.

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και μια μικρή επένδυση θα μπορούσε να έχει μεγάλα οφέλη. Οι καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης μείωσαν την έκθεση σε ρύπους σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά δεν μείωσαν την πίεση του αίματος περισσότερο από τους καθαριστές αέρα χαμηλής απόδοσης, οι οποίοι είναι ευρέως διαθέσιμοι για λιγότερο από 70 δολάρια το τεμάχιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης