Η οικιακή σκόνη δεν είναι αδρανής. Είναι γεμάτη μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν είναι όλοι καλοί για μας. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια που βρίσκονται στο εσωτερικό περιβάλλον μας θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια πιο σοβαρή απειλή.

​Η έκθεση σε υπολείμματα αντιμικροβιακών χημικών ουσιών μπορεί να κάνει τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή σκόνη πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά«Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι όλα όσα βρίσκονται στη σκόνη είναι νεκρά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα» λέει η περιβαλλοντική επιστήμων Erica Hartmann από το Northwestern University. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016, η Hartmann ανέλαβε μια μελέτη που τεκμηρίωσε τη συνύπαρξη αντιμικροβιακών χημικών ουσιών και ανθεκτικών γονιδίων στα αντιβιοτικά σε οργανισμούς που κατοικούν στη σκόνη. Τώρα, η ερευνητική ομάδα της Hartmann επέστρεψε με μια καινούργια μελέτη και τα ευρήματα δίνουν νέες ιδέες για το πώς τα σπίτια μας θα μπορούσαν να είναι ένας απροσδόκητος φορέας αντοχής στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σκόνης από 42 αθλητικές εγκαταστάσεις, αναρροφώντας την από διαδρόμους, γραφεία, γυμναστήρια, δημόσια κέντρα αναψυχής και στούντιο χορού. Η ερευνητική ομάδα διάλεξε αθλητικές εγκαταστάσεις, επειδή -όπως τα νοσοκομεία- είναι μια γνωστή πηγή υψηλών επιπέδων αντιμικροβιακών χημικών ουσιών, που υπάρχουν σε αντικείμενα όπως χαλάκια κι άλλο αθλητικό εξοπλισμό, καθώς και σε μέσα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα σκόνης, δεν βρήκαν μόνο αντιμικροβιακές χημικές ουσίες στο μείγμα. Βρήκαν επίσης βακτηριακά γονίδια που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά – και αυτοί οι γενετικοί δείκτες ανακαλύφθηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση όπου υπήρχαν αντιβακτηριακά χημικά όπως η τρικλοζάνη (έχει απαγορευτεί στα σαπούνια από τον αμερικανικό FDA το 2016).  Αυτό, είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα. «Αυτά τα γονίδια δεν είναι ανθεκτικά στην τρικλοζάνη. Κωδικοποιούν την αντοχή στα αντιβιοτικά φάρμακα» εξήγησε η Hartmann.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυχαία η συνύπαρξη;

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει. Όπως αναγνωρίζουν οι ερευνητές, η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα διάφορα αντιμικροβιακά χημικά, όπως η τρικλοζάνη, αλλάζουν τους μικροοργανισμούς της σκόνης, αλλά η συνύπαρξή τους ίσως δεν είναι τυχαία.

Η έκθεση σε υπολείμματα αντιμικροβιακών χημικών ουσιών μπορεί να κάνει τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή σκόνη πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ενδεχομένως, οι ανθρωπογενείς αντιμικροβιακές χημικές ουσίες και τα μικροβιακά συστήματα αλληλεπιδρούν μέσα στα κτήρια και γύρω από τους κατοίκους τους, είπαν οι συγγραφείς. Ακριβώς τι σημαίνει αυτή η αλληλεπίδραση θα πρέπει να εξακριβωθεί σε μελλοντικές έρευνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «mSystems».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης