Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα έρευνα δείχνει ότι η «φυσιολογική ηλικία» είναι ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας επιβίωσης από ό,τι η χρονολογική ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ηλικία είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους παράγοντες για τον κίνδυνο θανάτου: όσο μεγαλύτερης ηλικίας είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Serge Harb, καρδιολόγος στην κλινική Cleveland στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά διαπιστώσαμε ότι η φυσιολογική υγεία είναι ακόμα καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης» πρόσθεσε.

Με βάση τις επιδόσεις σε τεστ κόπωσης, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια φόρμουλα για να υπολογίσουν πόσο καλά τα πάνε οι άνθρωποι με την άσκηση και αυτό το αποκάλεσαν «φυσιολογική ηλικία» ή A-BEST (Age based on stress testing stressing). Το τεστ δείχνει την ικανότητα για άσκηση και πώς ο καρδιακός ρυθμός αναρρώνει μετά την άσκηση.

«Η γνώση της φυσιολογικής σας ηλικίας είναι καλό κίνητρο για να αυξήσετε την άσκησή σας, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε βελτιωμένη επιβίωση» δήλωσε ο Harb. «Η χρονολογική ηλικία των 45 ετών που υποδεικνύει μια φυσιολογική ηλικία 55 θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης ότι θα χαθούν χρόνια λόγω κακής φυσικής κατάστασης. Από την άλλη, ένας 65χρονος με A-BEST των 50 είναι πιθανό να ζήσει περισσότερο από τους συνομηλίκους του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλύτερη πρόγνωση

Η μελέτη περιελάμβανε 126.356 ασθενείς που παραπέμφθηκαν στην κλινική Cleveland μεταξύ των ετών 1991 και 2015 για το πρώτο τεστ κόπωσης, μια κοινή εξέταση για τη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων. Περιλαμβάνει το περπάτημα σε έναν διάδρομο, το οποίο γίνεται σταδιακά πιο δύσκολο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, η ικανότητα άσκησης, η ανταπόκριση του καρδιακού ρυθμού στην άσκηση και η αποκατάσταση της καρδιακής συχνότητας μετριούνται με τον συνήθη τρόπο. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του A-BEST, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φύλο και τη χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 53,5 έτη και το 59% ήταν άνδρες. Έπειτα από μια μέση παρακολούθηση 8,7 ετών, 9.929 συμμετέχοντες (το 8%) είχαν πεθάνει. Όπως αναμενόταν, η βαθμολογία στο A-BEST συνδέθηκε με τη θνησιμότητα.

Το A-BEST ήταν σημαντικά καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την επιβίωση σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης