Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που έγινε σε κύτταρα ποντικιών από ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα χαλκού καθιστούν τα λιποκύτταρα -το είδος των κυττάρων που αποθηκεύουν το λίπος- μεγαλύτερα σε όγκο μεταβάλλοντας την επεξεργασία του λίπους και της ζάχαρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη αυτή, είπαν οι ερευνητές υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός του χαλκού θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές όμως προειδοποιούν πως αν και έχουν αναφερθεί συσχετίσεις μεταξύ του χαλκού και της παχυσαρκίας στους ανθρώπους, πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση αυτής της σύνδεσης.

​Στα φυσιολογικά κύτταρα, η πρόσληψη των δύο βασικών καυσίμων, του λίπους και της ζάχαρης είναι ισορροπημένη. Όταν όμως λείπει ο χαλκός, αλλάζει  αυτή την ισορροπία προς τη συσσώρευση λίπους.Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη βιολογία βοηθώντας σε πολλές διεργασίες π.χ. στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων ενώ το μέταλλο είναι σημαντικό και για τη λειτουργία της μάθησης. Οι ανισορροπίες του χαλκού έχουν συσχετιστεί με αρκετές νευρολογικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη και οι επιδράσεις στον ύπνο, σύμφωνα με την Svetlana Lutsenko, Ph.D., καθηγήτριτα φυσιολογίας στο Johns Hopkins University School of Medicine και επικεφαλής της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδαμε ξανά και ξανά πως όταν δεν υπάρχει ισορροπία χαλκού σε ιστούς, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία» είπε η Lutsenko.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology, συνοψίζει τις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας να περιγράψει το ρόλο της ισορροπίας του χαλκού στη φυσιολογία των λιπωδών κυττάρων.

Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν πώς τα λιποκύτταρα χρησιμοποιούν το χαλκό. Το έκαναν αυτό αρχικά με την ανάπτυξη πρόδρομων πρωτεϊνών σε ποντίκια εργαστηρίου. Παρακολούθησαν την πρόσληψη χαλκού των κυττάρων και τις πρωτεΐνες που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ανακαλύφθηκε, απροσδόκητα, ότι τα στερημένα από χαλκό κύτταρα αυξήθηκαν σε περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους των υγιών ομολόγων τους και περιείχαν περισσότερα λιπίδια. Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει ασαφές, το πώς τα λιποκύτταρα συσσωρεύουν περισσότερα λιπίδια όταν του λείπει ο χαλκός.

Στα φυσιολογικά κύτταρα, η πρόσληψη των δύο βασικών καυσίμων, του λίπους και της ζάχαρης είναι ισορροπημένη. Όταν όμως λείπει ο χαλκός, αλλάζει  αυτή την ισορροπία προς τη συσσώρευση λίπους.

Πάντως, στον δυτικό κόσμο η διατροφική έλλειψη χαλκού δεν είναι συνηθισμένη, εκτός από την εγκυμοσύνη και ορισμένες γενετικές διαταραχές της έλλειψης ισορροπίας χαλκού. Μια διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή ακόμη και σοκολάτα περιέχει συνήθως αρκετό χαλκό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης