Το πώς μπορεί να επιδράσει η σκέψη μας στο σώμα είναι αποδεδειγμένο με τα χιλιάδες πειράματα που έχουν γίνει από τους επιστήμονες με την χρήση εικονικών φαρμάκων (Placebο). Είναι θεαματικό το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά και θεραπεύονται πλήρως με την χρήση μιας…. καραμέλας. Και αντίστοιχα, το πώς ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να «σαμποτάρει» τον εαυτό του με την δύναμη της αρνητικής σκέψεις. Αυτό είναι το φαινόμενο Nocebo, αντίθετο με το Placebo, και εμφανίζεται όταν κάποιος άνθρωπος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της καταστροφικής/ αρνητικής σκέψεις. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να παρουσιάζει πλήρη γκάμα συμπτωματολογίας από μια ασθένεια, ακόμα και αν οι ιατρικές του εξετάσεις είναι καλές και δείχνουν ότι δεν πάσχει από αυτήν την ασθένεια.
Αυτή είναι η δύναμη του μυαλού μας, και η ζωή μας μπορεί να αλλάξει αν κατανοήσουμε, αποδεχτούμε και χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας όλα αυτά τα σπουδαία εργαλεία που διαθέτουμε.

Στο Los Angeles που βρέθηκα σε ένα διεθνές συνέδριο με θέμα, τη “δύναμη της αυτοίασης”, βρέθηκα με δύο σπουδαίους επιστήμονες, τον Αμερικανό καθηγητή νευροφυσιολογίας του πανεπιστημίου της Indiana, κο George Horton και τον Έλληνα, εξ’ Ηνωμένου Βασιλείου, κλινικό ορθομοριακό διατροφολόγο, κο George Minoudis. Θα με ρωτήσετε ίσως, ποιό το κοινό μεταξύ ενός νευροφυσιολόγου, ενός Μοριακού βιολόγου και ενός κλινικού διατροφολόγου, σε ένα διεθνές συνέδριο ιατρικής, με θέμα την αυτίαση;
Η απάντηση θα σας δοθεί στη συνεχεια αυτής της διήγησης υπό τη μορφή μιάς φιλικής συνέντευξης…

Κύριε Horton, η ικανότητα στην αυτοίαση, είναι τελικά γραμμένη στο DNA μας, ή είναι επίκτητη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθηγητής G. Horton: Όλα τα ζωντανά όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα από τη φύση να ζήσουν με αυτάρκεια, διαθέτοντας μία καλή υγεία. Η κακή υγεία είναι μια αφύσικη κατάσταση για κάθε έμβιο ον. Η διαδικασία της αυτοϊασης του σώματος είναι αυτόματη σε κάθε ζωντανό σύστημα, όπως ακριβώς και η διαδικασία της αναπνοής, η πέψη, η αναπαραγωγή κτλ. Αν δεν υπήρχε, ο άνθρωπος θα ήταν καταδικασμένος να φύγει από τη ζωή ακόμα και σε μετεφηβικές ηλικίες, μιας και κατά τη διάρκεια της ζωής του, νοσεί αρκετές φορές από σοβαρές ασθένειες, και δεν το γνωρίζει καν, μιας και ο οργανισμούς έχει φροντίσει να τις εξουδετερώσει άμεσα!

Κύριε Μηνούδη, τι σημαίνει για εσάς ένας οργανισμός σε πλήρη ισορροπία; Τι κάνει τον άνθρωπο διαφορετικό ως προς τη συμμετοχή του στην προστασία και την προώθηση της δικής του υγείας;

Γιώργος Μηνούδης:
Η υγεία είναι μια φυσιολογική και φυσική κατάσταση της ζωής και χαρίζει στον άνθρωπο αρμονία και ισορροπία. Κάθε έμβιο ον έχει την ιδιότητα της ομοιόστασης, έτσι ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκέντρωση διαφόρων συστατικών, κτλ), παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Όμως τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο διαφορετικό από τα άλλα έμβια πλάσματα στον τομέα της υγείας; Η απάντηση είναι κυρίως η συναισθηματική στάση και η ανθρώπινη αδυναμία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου για να ζήσει μια πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Στον κόσμο υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ανθρώπων: αυτοί που πιστεύουν ότι η ζωή τους επηρεάζεται καθολικά από εξωτερικές επιδράσεις και, συνεπώς, είναι πέρα από τον έλεγχό τους και εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα όσα τους συμβαίνουν είναι κυρίως αυτά που παράγονται από τον εαυτό τους και ως εκ τούτου είναι ελεγχόμενα από τους ίδιους. Τους τελευταίους, ας τους ονομάσουμε «εσωτερικούς». Είναι οι άνθρωποι που τείνουν να είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, πιο πλούσιοι σε επινοητικότητα, καλύτερα μορφωμένοι, πιο προσαρμόσιμοι στις διακυμάνσεις της πραγματικότητας και πιο εύκολα σε θέση να αποφύγουν ή να εγκαταλείψουν τις εξωτερικές επιδράσεις ή εξαρτήσεις. Η δεύτερη ομάδα ανθρώπων είναι ανοικτοί στην λήψη και επεξεργασία της νέας γνώσης. Η πρώτη ομάδα ανθρώπων, οι «εξωτερικοί», είναι οι άνθρωποι που έχουν την πεποίθηση ότι η τύχη τους είναι στα χέρια των άλλων ή απλά πιστεύουν ότι τα πάντα είναι θέμα καλής ή κακής τύχης, τείνουν να είναι καχύποπτοι, να απογοητεύονται εύκολα και να είναι λιγότερο δημιουργικοί.

Κύριε Horton, θα ήθελα να σας προκαλέσω με δύο λέξεις… “Φαινόμενο Placebo”. Γιατί δεν έχει εφαρμογή ευρέως, μιας και παράγει αποτελέσματα, πολλές φορές θετικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθηγητής G. Horton: Οι γιατροί έχουν αποδείξει την λειτουργικότητα του φαινομένου Placebo σε πειράματα, για τον ελέγχο των νέων φάρμακων, δηλαδή το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά ως προς τα εικονικά φάρμακα, σαν να ήταν πραγματικά φάρμακα. Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει: γιατί δεν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς η ευμενής επίπτωση που το μυαλό του σώματος, με τη δύναμη της πίστης στην ίαση, παράγει;

Το φαινόμενο Nocebo είναι ο κακός αδερφός του Placebo. Είναι ο όρος που ορίζει την αρνητική επίδραση που μπορεί να προκύψει στο σώμα λόγω της δύναμης της καταστροφικής πίστης.
Το φαινόμενο Nocebo εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της αρνητικής σκέψης. Είναι δυνατόν να παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας ακόμα και αν οι εργαστηριακές του εξετάσεις είναι άριστες.

Αυτή είναι η τρομερή δύναμη της σκέψης στον οργανισμό μας και ωφέλιμο θα ήταν να την κατανοήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για την μακροημέρευσή μας, με καλή ποιότητα ζωής.

Κύριε Μηνούδη, εσείς, ως ορθομοριακός επιστήμονας, ποια είναι η θέση σας, η επιστημονική στο θέμα του φαινομένου placebo;

Γιώργος Μηνούδης: Αν υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο μόνος λόγος που κάποιος θεραπεύεται ή όχι μέσα από μια θεραπευτική μέθοδο οφείλεται στην πεποίθησή του για αυτή τη θεραπεία. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια εικασία, αλλά συνήθως απορρίπτεται εκ των προτέρων από τον ιατρό-σύμβουλο. Ωστόσο, οι φοιτητές της ιατρικής σχολής μαθαίνουν από πολύ νωρίς ότι το 70% ή και περισσότερο από τους μελλοντικούς τους ασθενείς θα διαμαρτύρονται κυρίως για ψυχοσωματικά συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια, όταν κάποιοι εξ’ αυτών γίνουν γιατροί υποτιμούν σκόπιμα ή παραμελούν τη σημασία του νου στην θεραπεία του σώματος και καταφεύγουν αποκλειστικά στα φάρμακα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει: “Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια, από το…. τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο.”, όπως επίσης “Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, η τροφή σου”.

Κύριε Μηνούδη, θα επιχειρήσω να σας στριμώξω! Ποιές κατά την άποψή σας, είναι οι οπτικές γωνίες για μία καλή υγεία;

Η ομάδα των «εσωτερικών» ατόμων πιστεύουν ότι η θεραπεία τους σε μεγάλο βαθμό αυτοδημιουργείται, ενώ η ομάδα των «εξωτερικών» ατόμων πιστεύει πιο εύκολα σε κάτι ή σε κάποιον ως μέσο θεραπείας για τη διαδικασία ίασης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες ατόμων αντλούν πίστη για καλή υγεία, αλλά από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έτσι λοιπόν, είτε η θετική σκέψη για την δύναμη του εαυτού μας, είτε η θετική σκέψη προς τον θεό ή προς το φάρμακο βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην ίαση.

Κε καθηγητά;

Καθηγητής G. Horton: Το 1975 ο Dr Ader επινόησε τον όρο ψυχονευροανοσολογία για να περιγράψει το πως ο νους επηρεάζει το σώμα. Η ψυχονευροανοσολογία εισέρχεται στην σφαίρα των νευρολογικών μονοπατιών που συνδέουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του νου και του σώματος, βλέπουμε τη φυσική και ψυχική ασθένεια, αν και αρχικά παρουσιάζονται μόνο ως ψυχοσωματικές εικόνες-συμπτώματα.

Οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους στον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια νόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν διαφορές στη γενετική, στις διατροφικές συνήθεις αλλά και στο μυαλό. Παρά το γεγονός ότι η γενετική μηχανική έχει σημειώσει ιδιαίτερα μεγάλη πρόοδο, ένα μεγάλο κομμάτι παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο. Από την άλλη η συμπεριφορά και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον καθένα.

Η αλλαγή στη διατροφή προς την Ορθομοριακή και στην προσωπική στάση απέναντι στην ζωή έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, ακόμη και με σοβαρές ασθένειες, να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους ή ακόμη και να θεραπευτούν.

Εννοείτε, δηλαδη, θετικές σκέψεις και συναισθήματα; Κύριε Μηνούδη…

Γιώργος Μηνούδης: Αποφασίστε να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με θετική διάθεση. Αποφασίστε να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας και με τους άλλους, και κάντε μόνο ότι αισθάνεστε, και που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Το να κάνουμε ότι μας κάνει ευτυχισμένους μας βοηθάει να μην εσωτερικεύουμε καταστροφικά συναισθήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σωματικών ασθενειών και ψυχικών διαταραχών.

Η θετική έκφραση είναι μια απελευθέρωση για τον οργανισμό μας. Οι φόβοι, οι αμφιβολίες και τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα αντικαθίστανται με το θάρρος, την δύναμη, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις περιπέτειες της κάθε καινούργιας μέρας. Στην πραγματικότητα, αν εκφράσετε τα συναισθήματά σας θετικά και αγαπήσετε τον εαυτό σας θα υποστηρίξετε δυναμικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα φυσικά και γρήγορα. Ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί, με τη σειρά του, να νικήσει την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό!

Κύριε Horton, τι θα μπορούσατε να συμπληρώσετε επ’ αυτού; Κατ’ αρχάς όμως, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν συμφωνείτε με την απάντηση του κου Μηνούδη!

Καθηγητής G. Horton: Μα φυσικά! Μια θετική συναισθηματική στάση είναι περισσότερο σύμφωνη με την καλή υγεία, ενώ μια αρνητική στάση είναι μια διαρκώς ανοιχτή πόρτα στην κακή υγεία. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η έννοια αυτή είναι απλά ένα θέμα κοινής λογικής για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των «εσωτερικών», αλλά θεωρείται απολύτως γελοίο για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των «εξωτερικών». Ο καθένας όμως λαμβάνει πάντα αυτό που προκαλεί και επιθυμεί, μιας και αποκλείει κάποιο άλλο! Εγώ είμαι θα ‘λεγα υπέρ μιας χρυσής τομής μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών και των “θέλω” τους.

Κύριε καθηγητά, κύριε Horton! Τι κατά τη γνώμη σας, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα καί τι το βοηθά;


Καθηγητής G. Horton:
Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε με ένα εργαλείο, το ανοσοποιητικό σύστημα και να δείξουμε τις αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, από τη μια στιγμή στην άλλη, ανάλογα με την διατροφή και επίσης μεταξύ του ενός και του άλλου τρόπου σκέψης, τα αποτελέσματα θα ήταν συγκλονιστικά. Η αντοχή στις ασθένειες, είναι γεγονός, ποικίλλει σε σχέση με την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάνοντας πράξη τα πράγματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως η καλή και σωστή διατροφή, η καλη και επαρκής ενυδάτωση με ζωντανό ορθομοριακό νερο, ο διαλογισμός, η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, οι θετικές επιβεβαιώσεις, η χαλάρωση και η κατανόηση, θα έχετε μια πραγματικά καλή υγεία.

Κύριε Μηνούδη, θα ήθελα να κλείσετε εσείς την όμορφη αυτή συζήτηση στο ηλιόλουστο Los Angeles, στην πανέμορφη California, για τη δύναμη του νου!

Γιώργος Μηνούδης: Δεδομένου ότι η συναισθηματική στάση έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ένα πρόσωπο που εκφράζει ευτυχία, γέλιο, αγάπη, καλοσύνη και κατανόηση, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει μια ασθένεια από ότι ένα πρόσωπο που εκφράζει θυμό, φόβο, αμφιβολία, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη και ανησυχία. Θετικές σκέψεις, φυσικά τρόφιμα, καλό και αρκετό ορθομοριακό νερο, όπως ήδη ανέφερε ο καθηγητής κος Horton, καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, θετικές επιβεβαιώσεις, βότανα, άσκηση, ήλιος, κτλ. όλα αυτά τα πράγματα επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε μια μελέτη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι όσοι είδαν τους εαυτούς τους να λαμβάνουν δύναμη από το εσωτερικό του νου τους ή να έχουν μια θετική ψυχολογική στάση ζωής, έδειξαν μια μεγαλύτερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προς την ασθένεια και έζησαν δύο φορές περισσότερο από εκείνα τα άτομα τα οποία είχαν ως μοναδικό στήριγμα το φάρμακο.

Με χαρά, αυτοπεποίθηση, αγάπη, με ένα θετικό πλαίσιο του μυαλού σας, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας, σίγουρα θα ζήσετε ως ένας πιό υγιής και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Το άτομο που είναι πάντα θυμωμένο, φοβισμένο, και καταθλιπτικό, συνεχώς βυθίζεται σε μια αρνητική διάθεση. Παρότι η λειτουργία του εγκεφάλου μόλις άρχισε να γίνεται καλύτερα κατανοητή, η έρευνα έχει δείξει ότι ο κύριος ρόλος του εγκεφάλου είναι να διατηρήσει την υγεία στο νου και το σώμα.

Σας ευχαριστώ κύριοι! Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συνοψίσω: Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νου, με μια περισσότερο ολιστική-ορθομοριακή αντιμετώπιση θα ζήσουμε μια μακρόχρονη ζωή με περισσότερη υγεία και σίγουρα, πιο ευτυχισμένη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης