Θάνος Ξυδόπουλος

Μια βρετανική μελέτη που ονομάζεται DiRECT και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό το Lancet Diabetes & Endocrinology βρήκε ότι η αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2 είναι εφικτή για τουλάχιστον δύο χρόνια, μετά την απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη DiRECT παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για αρκετό πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση μιας δίαιτας υποκατάστασης (βασισμένης σε σούπες και σε ροφήματα) και διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αυτών που έχασαν τουλάχιστον 10-11 κιλά, παρέμειναν “ελεύθεροι” από την ασθένεια μετά από δύο χρόνια. 

Η αυστηρή δίαιτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του λίπους που περιβάλλει το πάγκρεας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αυστηρή δίαιτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του λίπους που περιβάλλει το πάγκρεας, βοηθώντας έτσι την αποκατάσταση της λειτουργίας του που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ινσουλίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και της Γλασκώβης συνέστησαν σε 300 ασθενείς μια διατροφή περίπου 800 θερμίδων την ημέρα. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, πάλευαν έξι χρόνια με την κατάστασή τους, λαμβάνοντας φάρμακα για να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Ολιγοθερμιδική διατροφή

Έναν χρόνο μετά, το 46% των ατόμων, που ακολούθησε την ολιγοθερμιδική διατροφή είχε απαλλαγεί από τον διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ανέκτησαν κάποιο βάρος, όπως αναμενόταν, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, το 36% των ατόμων, που ακολούθησε τη δίαιτα παρέμεινε σε ύφεση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκαν σε όσους έχασαν το περισσότερο βάρος. Για την ακρίβεια, το 64% των ατόμων, που έχασε τουλάχιστον 11 κιλά, παρέμεινε χωρίς διαβήτη μετά από δύο χρόνια.

Ο Taylor είπε: «Γνωρίζουμε τώρα τη βιολογική φύση αυτής της αναστρέψιμης κατάστασης. Ωστόσο, όλοι όσοι βρίσκονται σε ύφεση πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν αποδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα επιστρέψει σε περίπτωση που επανέλθουν τα κιλά».

Ο Lean δήλωσε: «Αποδεικνύοντας ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να τεθεί σε ύφεση για δύο χρόνια σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων, αν χάσουν πάνω από 10 κιλά, είναι εξαιρετικά συναρπαστικό». 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι κάτι περίπλοκο και αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης