Θάνος Ξυδόπουλος

Τα χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά διαχειρίζονται το νάτριο. Η μελέτη δημοσιεύεται πριν από την εκτύπωσή της στο περιοδικό «American Journal of Physiology-Renal Physiology».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ενισχυμένη επαναρρόφηση του νατρίου παίζει κρίσιμο ρόλο στην υπέρταση Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι συνηθισμένη σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια νεφρική νόσος.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση.

Ο τρόπος με τον οποίο οι νεφροί εκκρίνουν το νάτριο στα ούρα ή το επανααπορροφούν στο σώμα – ειδικά μέσω ενός μονοπατιού που ονομάζεται συμμεταφορέας χλωριούχου νατρίου (NCC: sodium chloride cotransporter) – παίζει ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Λιγότερο νάτριο στα ούρα συνήθως ισοδυναμεί με υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των πρωτεϊνών που με τη σειρά τους ρυθμίζουν το NCC, αλλά δεν έχει εξεταστεί η άμεση σχέση μεταξύ της υπέρτασης που προκαλείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Οι ερευνητές συνέκριναν αρσενικά ποντίκια με ανεπάρκεια ψευδαργύρου και υγιή ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου. Οι ποντικοί με έλλειψη ψευδαργύρου ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίστοιχη μείωση στην έκκριση νατρίου στα ούρα. Η ομάδα ελέγχου δεν εμφάνισε τις ίδιες αλλαγές.

Σημαντικός ο ρόλος της διατροφής

Επίσης, μία μικρή ομάδα ποντικών με ανεπάρκεια ψευδαργύρου τροφοδοτήθηκε από μια πλούσια σε ψευδάργυρο δίαιτα στη μελέτη. Μόλις ο ψευδάργυρος των ζώων έφθασε σε επαρκή επίπεδα, η αρτηριακή πίεση άρχισε να μειώνεται και τα επίπεδα νατρίου στα ούρα αυξήθηκαν.

«Αυτά τα σημαντικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ενισχυμένη επαναρρόφηση του νεφρού [νατρίου] παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υπέρταση που προκαλείται από [έλλειψη ψευδαργύρου]» γράφει η ερευνητική ομάδα. «Η κατανόηση των ειδικών μηχανισμών με τους οποίους [η ανεπάρκεια ψευδαργύρου] συμβάλλει στην κακή ρύθμιση της πίεσης του αίματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη θεραπεία της υπέρτασης σε χρόνιες παθήσεις» πρόσθεσαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης